Annons
Nyheter

Man mördade sambo efter uppbrott på jul

På julaftons förmiddag tog samboförhållandet slut. På juldagens kväll sköt mannen ihjäl kvinnan med gevär.
Skotten hörs på en upptagning från teknisk utrustning som mannen placerat ut för att övervaka kvinnan. Nu åtalas han för bland annat mord.
Brott • Publicerad 8 maj 2020
En man åtalas för att ha mördat en kvinna i Kungsbacka. Hon hade slagit larm till polisen tidigare samma dag. Arkivbild.
En man åtalas för att ha mördat en kvinna i Kungsbacka. Hon hade slagit larm till polisen tidigare samma dag. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Paret i Kungsbacka hade bott tillsammans under några år. Det finns inga uppgifter om våld medan relationen pågick. Men slutet blev våldsamt.

Enligt åklagaren tyder mycket på att den 52-årige mannen varit berusad i minst ett dygn när han åkte till bostaden och sköt kvinnan med tre skott.

Annons

Sedan tog han kvinnans bil och körde för att komma åt en man som bodde några mil bort. 52-åringen var av uppfattningen att hans ex-sambo och den andre mannen hade en relation. Enligt åtalet ville 52-åringen skjuta även mannen. Men han hittade aldrig fram till rätt adress. I stället hade 52-åringen kontakt med anhöriga, och ringde därefter själv till polisen.

Åklagaren beskriver kvinnan och den andre mannen som vänner.

Övervakad i realtid

Polisens mordutredning visade snart att 52-åringen haft koll på kvinnan.

– Han har i både vardagsrum och sovrum haft både ljudupptagning och bildupptagning, i olika arrangemang, som länkats ihop, säger kammaråklagare Eva Lotta Svahn.

Mannen kunde i realtid följa vad som hände i de två rummen, utan att vara hemma. Inget talar för att kvinnan kände till detta.

Polisen hittade inte heller utrustningen förrän 52-åringen själv berättat om den.

– Det är väldigt små grejer och var snyggt apterat, säger Eva Lotta Svahn.

52-åringen åtalas för mord, mordförsök, grovt rattfylleri, olovlig avlyssning och kränkande fotografering, de senare från maj och framåt.

– Han erkänner i princip att han gjort alltihop. Men uppsåtet är inte helt klarlagt, säger Eva Lotta Svahn.

Polisen besökte

Tidigare på juldagen hade kvinnan ringt polisen och sagt att hon kände sig hotad av 52-åringen. En polispatrull besökte kvinnan – men upprättade ingen anmälan, eftersom man ansåg att hotbilden inte kunde bekräftas. Kvinnan uppges ha sagt att hon inte var rädd.

Polisernas agerande har granskats som misstänkt tjänstefel, men utredningen lades ner av en annan åklagare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons