Annons
Nyheter

Man dödad i Sundsvall – fyra döms

En man i 30-årsåldern misshandlades till döds i Sundsvall i november förra året. Nu döms tre män för grov misshandel och en man för grov misshandel och grovt vållande till annans död.
Brott • Publicerad 5 maj 2020
Fyra män döms till fängelse efter mordet på en man i 30-årsåldern i Sundsvall i höstas. Arkivbild.
Fyra män döms till fängelse efter mordet på en man i 30-årsåldern i Sundsvall i höstas. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Den 7 november 2019 hittades en man i 30-årsåldern död i sin lägenhet i Skönsmon i Sundsvall. Han hittades av polis som larmats till bostadshuset av en granne som sett blod i trapphuset och hört dunsande ljud från offrets lägenhet.

Mannen hade dött av förblödning till följd av stickskador han fått i ben och bål med ett vasst föremål. Angreppet på honom hade skett utanför bostadshuset.

Annons

Fyra män och en kvinna, mellan 19 och 25 år, åtalades för att tillsammans och i samförstånd ha dödat offret genom ett flertal slag mot huvud och kropp samt med ett flertal hugg med ett skarpt föremål mot bål och ben.

Grov misshandel

Alla fem åtalades för mord och åklagaren yrkade på långa fängelsestraff för samtliga. Men Sundsvalls tingsrätt valde att i stället för mord döma tre av männen till fängelse i mellan ett år och tre månader och två år och sex månader för grov misshandel.

Den fjärde mannen döms till fängelse i sex år för grovt vållande till annans död och grov misshandel. Enligt tingsrättens bedömning, som baserar sig på den medicinska utredningen och de medtilltalades utpekanden, var det han som tillfogade offret stickskadorna. Att han inte döms för mord motiverar tingsrätten med att det inte bevisats att man haft för avsikt att döda offret.

Delvis nöjd

Kammaråklagare Jens Göransson är nöjd, trots att tingsrätten inte bedömt gärningen som mord.

– Jag är nöjd så till vida att alla döms som gärningsmän. Sedan hade jag hoppats på att det skulle vara andra rubriceringar.

Han har ännu inte hunnit analysera tingsrättens dom och inte heller bestämt sig för om han kommer att överklaga den.

– Men det är inte en alltför vågad gissning att det kanske hamnar i hovrätten.

Avvaktar undersökning

Dom mot kvinnan, som tidigare haft en relation med offret, som också åtalats för mordet kommer att meddelas senare eftersom tingsrätten beslutat att hon ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Ansvarsfrågan gällande kvinnan kommer att prövas av tingsrätten när resultatet av undersökningen meddelats.

– Den ska vara redovisad till veckan och då blir det en kort fortsatt huvudförhandling och argumentation kring vad hon ska dömdas till, säger Jens Göransson.

Tingsrätten har, enligt deldomen, funnit att åklagaren lagt fram övertygande bevisning om att kvinnan gjort sig skyldig till grov misshandel.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons