Annons
Nyheter

Levande man dödförklarades av vårdcentral

När en man i Mölndal upptäckte att hans bankkort och id-handlingar plötsligt slutade fungera började han ana oråd, skriver
Det visade sig att en läkare på vårdcentralen hade blandat ihop två personnummer och dödförklarat fel person.
Sjukvård • Publicerad 10 november 2022
I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg framgår att en man felaktigt har dödförklarats. Arkivbild.
I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg framgår att en man felaktigt har dödförklarats. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Verksamhetschefen vid den berörda vårdcentralen skriver i ett mejl till tidningen att det som har inträffat är mycket allvarligt och ett stort avsteg från deras rutiner.

Efter händelsen har vårdcentralen vidtagit åtgärder och infört nya rutiner, samt anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Annons

I Ivo-anmälan står det bland annat att felaktigheten har inneburit ”psykiskt lidande för patienten”.

Något liknande ska dock aldrig ha inträffat tidigare, uppger verksamhetschefen för GP.

Men att personer felaktigt dödförklaras är inte helt ovanligt. Bara i år har Skatteverket registrerat 40 felaktiga dödsfall i Sverige. I 33 av fallen är det en läkare som har begått misstaget. Övriga fall handlar om fel hos Skatteverket samt bedrägerier, enligt tidningen.

Sedan ett dödsbevis ogiltigförklarats kan det ta tid och ibland vara svårt att återaktivera exempelvis bank-id och id-handlingar.

Rättad: I en tidigare text förekom en felaktig uppgift kring vilken myndighet som ogiltigförklarar dödsbevis.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons