Annons
Nyheter

Man anhållen för misstänkt terrorbrott

En 26-årig man har anhållits sedan han gripits i danska Ålborg, misstänkt för att ha varit delaktig i planeringen av terrorbrott.
Danmark • Publicerad 3 april 2020
En man har gripits i Ålborg i Danmark, misstänkt för att ha planerat terrorbrott. Arkivbild.
En man har gripits i Ålborg i Danmark, misstänkt för att ha planerat terrorbrott. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Gripandet är kopplat till den stora polisinsats sin genomfördes i mitten av december i olika delar av landet, där flera personer, bland annat 26-åringen, greps. Mannen släpptes dock senare men har åter gripits i ett koordinerat tillslag, meddelar Köpenhamnspolisen.

Han misstänktes inledningsvis för att ha försökt skaffa vapen, men är nu misstänkt för förberedelser för att tillverka bomber.

Annons

"Utredningen har fortsatt och har lett till att misstanken mot 26-åringen är så betydande att han ska delta i en häktningsförhandling", säger vice polisinspektor Brian Belling vid Köpenhamnspolisen.

Under fredagen hölls häktningsförhandlingar i Köpenhamns byret, men domaren ansåg inte att bevisen mot mannen motiverar en häktning. I stället anhålls mannen i tre dygn.

Den 11 december greps 21 personer, misstänkta för förberedelse till terrorangrepp med ett militant, islamistiskt motiv. I dag sitter sex av dem häktade. Tre av dem misstänks för att ha försökt skaffa skjutvapen, ljuddämpare och ammunition som skulle användas i terrorsyfte och tre andra för förberedelser för framställning av bomber.

Alla sex nekar till anklagelserna. De ska sitta häktade fram till den 29 april.

Enligt polisen var planen att begå terrorhandlingar i Danmark eller i utlandet, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons