Annons
Nyheter

Man häktad för attack mot tjetjensk bloggare

Brott • Publicerad 11 juni 2020
Säkerhetspolisen utreder ett mordförsök på en tjetjensk regimkritisk bloggare i Gävle. Arkivbild.
Säkerhetspolisen utreder ett mordförsök på en tjetjensk regimkritisk bloggare i Gävle. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Ännu en person har häktats misstänkt för att vara inblandad i mordförsöket mot en tjetjensk bloggare i Gävle.

En rysk medborgare häktades i sin frånvaro under torsdagen, skriver Gefle Dagblad.

Annons

I slutet av februari överfölls Tumso Abdurachmanov, känd tjetjensk regimkritisk bloggare, i sin bostad av en man beväpnad med en hammare.

Sedan tidigare är en man i 30-årsåldern som också är rysk medborgare häktad på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. En kvinna är häktad misstänkt för medhjälp till brottet.

Säkerhetspolisen har tagit över förundersökningen. Per Lindqvist, chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, säger att det finns anledning att undersöka om främmande makt ligger bakom mordförsöket.

– Det finns indikationer på att så kan vara fallet. Och det är anledningen till att utredningen leds av Säpo, säger han till tidningen.

Mannen som häktades i sin frånvaro tros inte befinna sig i Sverige.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons