Annons
Nyheter

Man som 3D-printade automatvapen får fängelse

En man i 25-årsåldern döms till fängelse sedan han tillverkat och innehaft ett 3D-printat automatvapen.
Brott • Publicerad 6 april 2023
Gotlands tingsrätt dömer mannen till fängelse i ett år och fyra månader för grovt vapenbrott. Arkivbild.
Gotlands tingsrätt dömer mannen till fängelse i ett år och fyra månader för grovt vapenbrott. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Misstanken uppstod sedan mannen i januari gått in på en polisstation på Gotland och anmält sig själv. Med sig hade han ett egentillverkat 3D-printat automatvapen och 280 skarpa patroner.

Vid husrannsakan i mannens bostad beslagtogs flera 3D-skrivare och ett stort antal vapendelar, varav majoriteten 3D-printats. Vapnet han tog med sig till polisstationen visade sig vid provskjutning på NFC vara funktionsdugligt.

Annons

– Det är i grunden ett helautomatiskt skjutvapen, som en kulsprutepistol. Man sköt fyra kulor innan det strejkade, sade åklagare Mats Wihlborg när åtal väcktes.

Enligt polisens undersökning har vapnet varit kraftfullt med "en anslagsenergi som överstiger vissa konventionellt tillverkade vapen för militärt bruk" och det bedöms ha kunnat tillfoga skada på långt avstånd. Vidare har ammunitionen som mannen haft till största del varit av helmantlad militär typ, en typ som anses ha en större skadepotential än andra kultyper med samma anslagsenergi.

Enligt mannens advokat Shanti Wahlgren har mannen tillverkat 3D-vapen utifrån ett "designintresse". Att han anmälde sig själv var ett rop på hjälp.

– Vi pratar om en man med spelmissbruk som har sökt hjälp genom olika instanser men inte fått det. Då har han till slut inte sett något annat alternativ än att vända sig till polisen och bli häktad för att komma ifrån sitt missbruk, har hon sagt till TT.

Mannen döms till ett år och fyra månaders fängelse för grovt vapenbrott.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons