Annons
Nyheter

Män som filmade marinbas vill frias

Brott • Publicerad 9 juni 2022
Muskö örlogsbas ligger i Haninge kommun söder om Stockholm och invigdes den 30 september 1969.
Muskö örlogsbas ligger i Haninge kommun söder om Stockholm och invigdes den 30 september 1969.Foto: Anders Humlebo/TT

Två män dömdes i maj till fängelse i ett år och fyra månader för bland annat för grov obehörig befattning med hemlig uppgift sedan de tagit sig in på och fotograferat och filmat Försvarsmaktens marinbas på Muskö söder om Stockholm. Nu överklagar både männen och åklagaren Södertörns tingsrätts dom.

Åklagaren skriver i sin överklagan att han vill se ett längre fängelsestraff. Männen, från Belgien respektive Storbritannien, vill frias alternativt få ett lägre straff.

Annons

Männen greps en decembernatt 2018 efter att en skyddsvakt upptäckt dem inne på Musköbasen. Tingsrätten konstaterade i sin dom att de "hemliga uppgifter som de tilltalade tagit befattning med rört förhållanden av stor betydelse för Sveriges säkerhet" och att filmerna och bilderna "i huvudsak avbildat de underjordiska och mest skyddsvärda delarna av skyddsobjektet Musköbasen".

Inget tyder på att männen hade avsikt att gå främmande makt tillhanda med materialet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons