Annons
Nyheter

Många unga i Umeå sjuka efter festival

Vård • Publicerad 13 juni 2022
Många ungdomar har fått influensa efter att ha besökt festivalen Brännbollsyran i Umeå. Arkivbild.
Många ungdomar har fått influensa efter att ha besökt festivalen Brännbollsyran i Umeå. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett stort utbrott av influensa har konstaterats bland ungdomar som deltog på festivalen Brännbollsyran i Umeå, rapporterar Västerbottens-Kuriren. På sociala medier vittnar många om att de insjuknat i det som kallas för "yransjukan".

– Man tillhör en minoritet om man är frisk just nu. Det är som att varenda person är sjuk, och det har blivit ganska allmänt accepterat att det var på yran det började, säger en 19-åring, som fått hög feber och förkylningssymptom efter festivalen, till tidningen.

Annons

Nino Bracin, chefsläkare i Region Västerbotten, berättar att många har blivit så sjuka att de fått uppsöka vård. Samtliga har varit mellan 16 och 24 år och har besökt festivalen. Han tror att en av orsakerna till spridningen är att färre är immuna mot influensa efter pandemin, och att relativt få är vaccinerade.

– Det sprids nu i samhället eftersom vi har haft uppehåll med influensa ett par år under pandemin, säger han till VK.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons