Annons
Nyheter

Mångmiljonstöd till äldreomsorgen i Göteborg

300 miljoner kronor ska ge säkrare anställningar inom Göteborgs äldreboenden och hemtjänst.
Politik • Publicerad 5 maj 2020
Göteborgs stadsdelar tilldelas totalt 300 miljoner kronor i krisstöd. Arkivbild.
Göteborgs stadsdelar tilldelas totalt 300 miljoner kronor i krisstöd. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Alliansen och Socialdemokraterna i Göteborg har enats om krispaketet till kommunal vård och omsorg. Förslaget kommer med stor sannolikhet få grönt ljus under kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen.

Pengarna ska användas till att erbjuda tryggare anställningar till timavlönad personal inom äldreboenden, hemtjänst och funktionshinderområdet.

Annons

– Vi vill göra vad vi kan för att begränsa folk som går runt med den här typen anställningsform genom att ge tryggare anställningar, säger kommunalrådet Marina Johansson (S) till Göteborgs-Posten.

Osäkra arbetsförhållanden anses vara en av anledningarna till att coronasmittan spridit sig på landets äldreboenden.

På partiernas inrådan ska stadsdelarna i samverkan med fackförbunden också se över personalens schema så att de har tillräckligt med tid att ta sig mellan brukarna inom hemtjänsten.

– Vi vill öka kringtiden inom hemtjänsten så att det blir mer tid för personal att faktiskt göra sitt jobb. Att man hinner prata med den äldre och har tid att hinna ta på sig skyddsutrustning, säger Marina Johansson till tidningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons