Annons
Nyheter

Marginalen ökar lån till ägaren

Marginalen Bank ökade utlåningen under fjolåret, men bara till vd Ewa Glennows bolag och det egna moderbolaget, skriver .
Ekonomi • Publicerad 8 maj 2020
Tveksam utlåning. Arkivbild.
Tveksam utlåning. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I årsredovisningen skriver hon nöjt att bankens utlåning ökade med 232 miljoner kronor. Men det är först i noterna som det framgår att lånen till bankens egna moderbolag och Glennows bolag utanför koncernen har ökat med 300 miljoner kronor, alltså mer än den totala nyutlåningen.

Indirekt använder hon alltså kundernas inlåning till sina egna affärer. Bankens utlåning till Glennows bolag har fördubblats till 424 miljoner kronor, 25 procent av det egna kapitalet. Sammanlagt uppgår lånen till moderbolaget och Ewa Glennows egna bolag till 85 procent av bankens kapitalbas och 126 procent av bankens egna kapital, skriver tidningen.

Annons

Detta var något Finansinspektionen (FI) noterade för ett antal år sedan, och som renderat i böter.

"Det är svårt att undvika reflektionen att bolaget anskaffat inlåning från allmänheten för att finansiera delvis påtagligt riskfylld affärsverksamhet driven av personer eller företag förknippade med bolaget och dess ägare", skrev FI då.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons