Annons

Ryssland närmar sig tredje kärnkraftverk

Rysk militär närmar sig ett nytt kärnkraftverk, varnar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Samtidigt intensifieras de internationella försöken till förhandlingar.
Ukrainakriget • Publicerad 5 mars 2022
Ukrainska soldater tar hand om en kvinna som försöker ta sig ut ur Kiev under lördagen.
Ukrainska soldater tar hand om en kvinna som försöker ta sig ut ur Kiev under lördagen.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Människor som försöker fly staden Irpin norr om Kiev på lördagen samlas under en rasad bro.
Människor som försöker fly staden Irpin norr om Kiev på lördagen samlas under en rasad bro.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
En ukrainsk soldat hjälper en familj att fly staden Irpin under lördagen.
En ukrainsk soldat hjälper en familj att fly staden Irpin under lördagen.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Det internationella spelet kring kriget i Ukraina tog en ny vändning på lördagen när uppgifter kom från Ryssland om att Israels premiärminister Naftali Bennett var i Moskva för samtal med Vladimir Putin.

Bennett har även talat i telefon med Ukrainas president Zelenskyj och sedan fortsatt till Berlin för att träffa förbundskansler Olaf Scholz. Hans rundresa kan också ha att göra med de pågående samtalen om att återinföra ett internationellt avtal med Iran om landets kärnenergiprogram.

Ökat stöd

Annons

Zelenskyj å sin sida vädjade på lördagen till USA:s kongress om ökat stöd, om fler flygplan och drönare, och att omvärlden slutar köpa ryska produkter.

Hans vädjan lades fram ett videosamtal, där 300 personer deltog, bland dem många senatorer. Som ett direkt resultat har en enig senat enligt amerikanska medier lovat att bevilja tio miljarder dollar i akut nödhjälp till Ukraina.

Från ukrainskt håll kom även uppgifter om att en tredje samtalsrunda mellan Ryssland och Ukraina ska hållas på måndag, rapporterar AFP.

Medan de politiska samtalen pågick genomled civilbefolkningen i östra Ukraina en dag av brutna eldupphörslöften, misslyckade evakueringar och fortsatt rysk offensiv.

Volodymyr Zelenskyj uppger att ryska styrkor närmar sig ett kärnkraftverk i Juzjnoukrainsk, tolv mil norr om Mykolaiv.

Om det faller i ryska händer skulle det vara det tredje i landet Ryssland får kontroll över, av de fem kärnkraftverk Ukraina har, Tjernobyl inräknat.

Mariupol hårt ansatt

I staden Irpin, norr om Kiev, har artillerield hörts under stora delar av dagen, rapporterar BBC. Strider pågick även runt flygplatsen Hostomel.

I städerna Mariupol och Volnovacha höll det av Rysslands försvarsdepartement lovade eldupphöret inte länge. Löftet om ett tillfälligt stopp för artillerield från lördagsmorgonen bröts enligt det ukrainska ledarskapet och den humanitära korridor som skulle upprättas för att civila skulle kunna fly fick stängas.

Ryssland meddelade sedan på eftermiddagen att man återupptar offensiven mot staden.

"Invånarna i dessa städer används som mänskliga sköldar av nationalister som utnyttjar eldupphöret för att flytta fram sina positioner", säger en talesperson för det ryska försvarsdepartementet enligt AFP.

400 kunde lämna

Annons

Internationella rödakorskommittén (ICRC) hade då konstaterat att en evakuering inte återupptas under lördagen.

"Vi är i fortsatt dialog med parterna om att inrätta en säker väg ut för civila från olika städer som påverkats av konflikten", skriver ICRC och beskriver situationen i Mariupol som "hjärtskärande".

Omkring 400 civila invånare har kunnat lämna Volnovacha, mot tänkta 15 000.

Under kvällen kom nya uppgifter om intensifierad artillerield mot Mariupol.

– Staden befinner sig under svår, svår belägring, säger borgmästaren Vadym Boytjenko till ukrainsk tv enligt BBC.

El, vatten, värme och ofta mobiltäckning saknades då redan Mariupol, som har cirka 450 000 invånare. Stadens läge i östra Ukraina vid Svarta havet gör den till ett huvudmål i den ryska invasionen.

Läkare utan gränser vittnar om att mataffärer förstörts i granatattacker, och att apotekens mediciner börjar att ta slut.

FN vill öka flyktinghjälpen

Christine Jamet, operativ chef på Läkare utan gränser, säger att "människor som söker säkerhet måste kunna göra det utan rädsla för våld".

"Civila får inte hållas instängda i en krigszon", säger hon i ett uttalande.

FN:s generalsekreterare António Guterres säger att FN ska öka sitt stöd till de som flyr kriget och talade på lördagen med Ukrainas utrikesminister om hur civila kan evakueras från de mest utsatta områdena, uppger hans talesperson Stéphane Dujarric enligt AP.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om tiden för eldupphör.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons