Annons
Nyheter

Marocko släpper tusentals fångar

Marocko • Publicerad 5 april 2020
Soldater på vakt utanför ett fängelse i Sale, utanför Marockos huvudstad Rabat. Arkivbild.
Soldater på vakt utanför ett fängelse i Sale, utanför Marockos huvudstad Rabat. Arkivbild.Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Marockos kung Muhammad VI har benådat 5 654 fångar och beordrat att de ska släppas för att försöka hindra virusspridning i landet överfulla fängelser.

Fångarna har valts ut utifrån ålder, hälsa, uppförande och hur länge de suttit inne, enligt justitiedepartementet. Det kommer att släppas i olika omgångar.

Annons

Enligt officiella siffror har 960 fall av coronasmitta upptäckts i landet och 66 personer dött i sviterna av covid-19, den sjukdom som viruset ger upphov till.

Kungen har även beordrat myndigheterna att förbättra situationen i fängelserna med anledning av viruset. Marocko har uppskattningsvis 232 fångar per 100 000 invånare.

Människorättsgrupper har uppmanat myndigheterna att släppa alla politiska fångar. Men det är oklart om någon från exempelvis rörelsen Hirak, som protesterade i norra Marocko 2016–2017, finns bland de benådade.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons