Annons
Nyheter

Massdöd bland vilda djur i torkans Kenya

Över 200 elefanter, hundratals zebror och tiotals giraffer har dött i den värsta torkan i Kenya på fyra årtionden, enligt landets minister för turism.
Kenya • Publicerad 4 november 2022
Viltvårdaren Mohamed Mohamud i Sabuli naturreservat i Kenya vid en död giraff den 25 oktober.
Viltvårdaren Mohamed Mohamud i Sabuli naturreservat i Kenya vid en död giraff den 25 oktober.Foto: Brian Inganga/AP/TT

Nästan hälften av landets regioner och minst fyra miljoner människor är påverkade.

– Torkan har lett till dödlighet bland vilda djur, mest bland gräsätare. Dödligheten har uppstått som en följd av minskad tillgång på föda likväl som brist på vatten, säger ministern Peninah Malonza.

Annons

14 djurarter har drabbats hårt. Mellan februari och oktober har myndigheterna konstaterat dödsfall bland 205 elefanter, 512 gnuer, 381 zebror, 12 giraffer och 51 bufflar.

Elefanter i de välbesökta regionerna Amboseli, vid gränsen mot Tanzania, och Laikipia-Samburu i mellersta Kenya, har drabbats värst. Omkring 70 djur har dött i områdena.

Myndigheterna stödutfodrar elefanterna med hö.

Fyra regnsäsonger har uteblivit i Kenya, Somalia och Etiopien och miljoner människor lider av brist på mat. Enbart i Kenya har 1,5 miljoner boskapsdjur dött.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons