Annons
Nyheter

Massevakuering sedan uzbekisk stordamm brast

Uzbekistan • Publicerad 3 maj 2020
Uzbekistan.Foto: 

Minst 70 000 boende har tvingats lämna sina hem sedan en stor damm vid Sardobareservoaren i östra Uzbekistan brustit. Delar av dammväggen brast på fredagen, men omfattningen på katastrofen blev tydlig först under lördagen.

Åklagare inledde på söndagen en brottsutredning om vårdslöshet från myndigheters sida samt brott vid byggandet av dammen.

Annons

Sardobareservoaren började att byggas 2010 under överinseende av nuvarande president Sjavkat Mirzijojevs som då han var premiärminister. Dammen stod klar 2017.

President Mirzijojev har flugit till katastrofområdet för att granska läget under evakueringen.

Omkring ett 50-tal personer vårdas på sjukhus och 600 hem har översvämmats enligt rapporter. Hårt väder med starka vindar och regn ska ha föregått dammolyckan.

Även Kazakstan är drabbat, 5 000 invånare i närheten av dammkatastrofen har evakuerats. Regimen i Kazakstan kritiserar grannlandet för att ha varit senfärdig med information om omfattningen på katastrofen.

Det regionala styret konstaterar att omfattande odlingar förstörts, främst då bomullsodlingar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons