Annons
Nyheter

Massgripande av människosmugglare på Balkan

Europa • Publicerad 4 november 2022
Europols huvudkontor i Haag i Nederländerna. Arkivbild.
Europols huvudkontor i Haag i Nederländerna. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Fler än 380 personer har gripits i en bred internationell insats, runt hälften av dem misstänkta för människosmuggling. Europeisk och turkisk polis har samarbetat i fallet, där 28 länder varit inblandade, bland dem Sverige.

Insatsen riktades mot migrantrutter till EU via Balkan. De flesta gripandena ägde rum på Balkan och i sydöstra Europa under fem dagar i slutet av oktober, enligt ett pressmeddelande från Europol.

Annons

Sammanlagt ska 16 000 poliser varit delaktiga i det arbete som ledde till gripandena. I insatserna beslagtogs bland annat 106 skjutvapen och över 300 kilo heroin.

EU:s gränsmyndighet Frontex uppgav i oktober att nästan hälften av de totalt 228 240 människor som anlänt till EU på olaglig väg under de första nio månaderna i år kom via Balkan. Rutten har sett en 170-procentig ökning av illegala passager på bara ett år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons