Annons
Nyheter

Massiva protester efter uttalanden om islam

Tiotusentals muslimer demonstrerade på fredagen i flera asiatiska länder. Protesterna sker i ilska över att företrädare för Indiens regeringsparti uttalat sig om profeten Muhammed på ett sätt som uppfattats som kränkande.
Indien • Publicerad 10 juni 2022
Tusentals muslimer demonstrerade mot den indiska regeringen i Dhaka i Bangladesh under fredagen.
Tusentals muslimer demonstrerade mot den indiska regeringen i Dhaka i Bangladesh under fredagen.Foto: Mahmud Hossain Opu/AP/TT
Protester hölls också runt om i Indien efter fredagsbönen, bland annat i Calcutta.
Protester hölls också runt om i Indien efter fredagsbönen, bland annat i Calcutta.Foto: Bikas Das/AP/TT
Uttalanden från två talespersoner för regeringspartiet BJP ligger bakom protesterna. I Calcutta bränder bilder av de två tjänstemännen.
Uttalanden från två talespersoner för regeringspartiet BJP ligger bakom protesterna. I Calcutta bränder bilder av de två tjänstemännen.Foto: Bikas Das/AP/TT

Indien befinner sig i diplomatisk konflikt med flera muslimska länder, efter det att talespersoner för det hindunationalistiska regeringspartiet BJP uttalat sig om islam.

Det ena uttalandet, som rörde profeten Muhammed och hustrun Aisha, framfördes i en tv-sänd debatt i förra veckan och det andra uttalandet i sociala medier.

Annons

Ett 20-tal länder – däribland Qatar, Kuwait, Saudiarabien och Iran – har sedan dess kallat upp ambassadörer från Indien för att framföra sin kritik.

BJP har sagt att kommentarerna inte speglar partiets värderingar och att partiet "respekterar alla religioner". En av talespersonerna har uteslutits och den andra stängts av.

100 000 i Bangladesh

Fredagens protester är de största hittills mot uttalandena. Polisen i Bangladesh uppskattar att över 100 000 människor gått ut på gatorna runt om i landet efter fredagsbönen.

– Vi har samlats här i dag för att protestera mot de indiska regeringstjänstemännens förolämpning av profeten. Vi vill se dödsstraff för dem, säger en demonstrant till AFP i huvudstaden Dhaka.

Demonstranterna vill se en bojkott av indiska produkter och arbetskraft. Många skrek slagord mot Indiens premiärminister Narendra Modi.

Runt 5 000 av det ultrareligiösa partiet Tehreek-e-Labbaiks anhängare samlades i Lahore i Pakistan. De krävde kraftfullare åtgärder av sin regering mot Indien.

– Islams profet är vår röda linje, säger en demonstrant.

Tårgas och batonger

Demonstrationer anordnades också i Indonesiens huvudstad Jakarta och i flera indiska städer, bland annat New Delhi.

På vissa håll använde polisen tårgas och batonger mot demonstranter som kastat sten.

Premiärminister Modi och hans parti har länge kritiserats för att blunda för ett växande problem med våld mot den muslimska minoriteten i det i huvudsak hinduiska landet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons