Annons
Nyheter

Masstester för virussmitta inledda i Wuhan

Kina har inlett testningen av samtliga invånare i Wuhan i Kina, där de första konstaterade fallen av coronaviruset upptäcktes i december.
Masstesterna genomförs sedan sex nya fall av covid-19 konstaterats i mångmiljonstaden.
Kina • Publicerad 14 maj 2020
En äldre man i Wuhan testas för coronaviruset i sitt hem på torsdagen.
En äldre man i Wuhan testas för coronaviruset i sitt hem på torsdagen.Foto: Chinatopix via AP/TT

Wuhan sattes i en över två månader lång karantän med långt gående restriktioner efter virusutbrottet. Karantänen hävdes i början av april, då bland annat resor till och från staden åter tilläts.

Män, kvinnor och barn med munskydd köade på torsdagen utanför teststationerna i Wuhan, där invånarnas personuppgifter samlades in före provtagningen. Äldre personer fick hembesök av testpersonalen.

Annons

Medan vissa invånare ställde sig positiva till åtgärderna uttryckte andra oro över att så många personer samlades samtidigt vid teststationerna.

– Säkerhetsåtgärderna där inne är riktigt dåliga. Folk är för nära varandra, och den som utförde testerna hanterade många prover, men jag såg honom inte tvätta händerna, säger en kvinna som vill vara anonym om den teststation hon besökte.

Kina uppger sig nu ha kontroll över coronaviruset. Enligt officiella siffror avled 3 800 människor i Wuhan i sviterna av covid-19 då smittan bröt ut.

Drygt 84 000 fall av smittan har konstaterats i Kina, enligt officiell statistik som sammanställts av amerikanska Johns Hopkins University. Drygt 4 600 dödsfall med koppling till covid-19 har registrerats.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons