Annons
Nyheter

Misstänkt farligt medel mot ogräs stoppas

Ett ogräsbekämpningsmedel, Kerb flo 400, får inte nytt godkännande för användning i Sverige. Medlet utgör en "oacceptabel risk" och kan göra att misstänkt cancerframkallande ämnen hamnar i grundvattnet.
Hälsa • Publicerad 2 april 2023
Det nu stoppade ogräsbekämpningsmedlet har bland annat varit godkänt för frilandsodlingar av äpplen. Arkivbild.
Det nu stoppade ogräsbekämpningsmedlet har bland annat varit godkänt för frilandsodlingar av äpplen. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Medlet används mot ogräs i bland annat frilandsodlingar och skogsplanteringar, men nu har det alltså förbjudits i Sverige.

"Det finns risk för att användning av produkten leder till att metaboliter, som misstänks vara cancerframkallande, hamnar i grundvattnet", säger Sara Furuhagen, ekotoxikolog på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Annons

Metaboliter är en nedbrytningsprodukt i kroppen.

Eftersom användning av medlet ger en "oacceptabel risk" trädde ett försäljningsförbud i kraft redan på fredagen. Användare har tre månader på sig att lämna medlet som de har hemma eller på lager till godkända avfallshanterare.

I Sverige har medlet varit godkänt mot bland annat ogräs i frilandsodlingar av höstraps, höstrybs, äpple, päron, plommon, körsbär, energiskog, skogsplanteringar, sallat, prydnadsväxter, läplanteringar och plantskolor.

Det är företaget som vill sälja ett växtskyddsmedel i Sverige som har ansvar att visa att det inte medför oacceptabla risker, skriver Kemikalieinspektionen. Myndigheten bedömer att det nu aktuella företaget inte har gjort det.

Fakta: Ogräsmedlet

Det verksamma ämnet i ogräsbekämpningsmedlet Kerb flo 400 är propyzamid.

Kemikalieinspektionens nya prövning kommer efter det att en ny utvärdering av propyzamid på EU-nivå visat att det verksamma ämnets metaboliter (ämnesomsättningsprodukt som uppstått i kroppen genom en kemisk reaktion) är misstänkt cancerframkallande.

Källor: Nationalencyklopedin, Kemikalieinspektionen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons