Annons
Nyheter

Vallokalerna öppna – nu avgörs Bidens framtid

De första vallokalerna står öppna på USA:s östkust. I mellanårsvalet ska folket säga sitt om hur deras delstater ska representeras i kongressen i Washington DC.
USA • Publicerad 8 november 2022
Väljare köar för att rösta i morgontimmarna i Rydal i delstaten Pennsylvania.
Väljare köar för att rösta i morgontimmarna i Rydal i delstaten Pennsylvania.Foto: Matt Rourke/AP/TT
Valförrättaren Andew Williamson gör de sista förberedelserna utanför en vallokal i Warwick i delstaten Rhode Island.
Valförrättaren Andew Williamson gör de sista förberedelserna utanför en vallokal i Warwick i delstaten Rhode Island.Foto: David Goldman/AP/TT
Väljaren Cullen Bray går in i en vallokal i Edgewater i delstaten New Jersey.
Väljaren Cullen Bray går in i en vallokal i Edgewater i delstaten New Jersey.Foto: Seth Wenig/AP/TT

Valresultatet kommer att påverka USA:s president Joe Bidens möjligheter att driva igenom sin politiska agenda. Opinionsmätningar tyder på att Republikanerna går mot en tydlig seger i underhuset representanthuset.

– Jag tror att vi kommer att vinna senaten. Jag tror att representanthuset är tuffare, sade Joe Biden under måndagskvällen och medgav att det antagligen kommer att bli svårare att styra landet framöver, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Annons

Analytiker har varnat för att det finns risk för våld under valdagen, med anledning av den allt mer polariserade stämningen och anklagelser om valfusk. Klart är att den amerikanska väljarkåren är kraftigt polariserad.

– Det känns som en kritisk tidpunkt. Vi måste bestämma oss för en väg, och vägen vi är på just nu är inte rätt, säger väljaren Nate DeFazio till The Philadelphia Inquirer.

Många amerikaner har valt att rösta före tisdagen i de delstater som godkänner förtidsröstning. Över 40 miljoner hade röstat i förtidsvallokaler och via post fram till måndagen, enligt US Elections Project som följer röstandet via statistik från delstaterna.

I mellanårsvalet utses samtliga ledamöter till USA:s representanthus och en tredjedel till senaten (överhuset), samt tre fjärdedelar av landets guvernörer.

Fakta: Här kan det avgöras

Här är delstaterna och distrikten där valen bedöms bli som jämnast och mest avgörande. Det parti som har det omstridda mandatet för närvarande står inom parentes: D för Demokraterna och R för Republikanerna. Bland distrikten finns det sådana som har tillkommit inför dessa val.

Senaten

Arizona (D), Georgia (D), Nevada (D), New Hampshire (D), Pennsylvania (R) och Wisconsin (R).

Representanthuset

Colorado 8 (R), Illinois 17 (D), Indiana 1 (D), Iowa 3 (D), Kalifornien 22 (R), Kalifornien 45 (R), Maine 2 (D), Michigan 3 (R), Michigan 7 (D), Michigan 10 (nytt), Nebraska 2 (R), New Hampshire 1 (D), North Carolina 13 (nytt), Ohio 1 (R), Ohio 9 (D), Ohio 13 (D), Pennsylvania 7 (D), Pennsylvania 17 (D), Rhode Island 2 (D), Virginia 2 (D) och Virginia 7 (D).

Guvernörsvalen

Arizona (R), Kansas (D), Nevada (D), Oregon (D) och Wisconsin (D).

Källa: The Washington Post, Five Thirty Eight, 270 To Win, NPR, med flera

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons