Annons
Nyheter

Mer fågelinfluensa – många djur avlivas

Ytterligare fall av fågelinfluensan har upptäckts, bland annat på en gård utanför Trelleborg med omkring 20 000 värphöns.
Jordbruk • Publicerad 3 mars 2021
Nya fall av fågelinfluensan har upptäckts. Arkivbild.
Nya fall av fågelinfluensan har upptäckts. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fågelinfluensan har i vinter lett till att över två miljoner tamfåglar måste avlivas i Sverige. Nu har ytterligare två besättningar, i Trelleborg respektive Kungsbacka kommun, drabbats.

Jordbruksverket har beslutat om restriktionszoner runt båda gårdarna.

Annons

I Trelleborgsfallet handlar det enligt Charlotta Kamaterou om cirka 20 000 fåglar i en värphönsbesättning som måste avlivas.

– Det är en väldigt tuff situation för dem som drabbas. Både känslomässigt och ekonomiskt, samtidigt som det riskerar att bli ett stort lidande för djuren, säger hon.

– Alla är medvetna och gör allt de kan för att skydda sina tambesättningar, men det här visar att det tyvärr är svårt att skydda djuren helt och hållet från smittrycket som finns bland de vilda fåglarna.

"Aggressivt virus"

Utbrottet i Kungsbacka har drabbat en större hobbybesättning.

– Det är en avelsbesättning för hobbyfåglar med ungefär 300 djur, bland annat höns, säger Hallands länsveterinär Christa von Limburg-Stirum.

– Det drabbar oerhört hårt. Både den enskilda gården och alla andra besättningar som hamnar i den här restriktionszonen.

Fall av fågelinfluensa bland tamfåglar brukar förekomma i samband med att de vilda fåglarna flyttar på hösten och våren. Jordbruksverkets chefsveterinär Håkan Henrikson har dock tidigare sagt att vinterns utbrott är det värsta hittills.

Gigantiskt utbrott

Ett utbrott hos Sveriges största äggproducent, i Mönsterås kommun, ledde i januari–februari till att omkring två miljoner värphöns måste avlivas.

Därutöver har tamfåglar på flera håll i Skåne, en större besättning av slaktkycklingar i Linköpings kommun och en hobbyhönsbesättning i Ale kommun drabbats, enligt Jordbruksverkets sammanställning.

På tisdagen framkom även att två mindre besättningar av höns och gäss i Lunds respektive Landskrona kommun drabbats.

Annons

– Det brukar avta naturligt under våren, eftersom det har med de vilda fåglarna att göra. Vi räknar också med att det kommer att klinga av, men vi vet ju inte hur det kommer att bli, säger Charlotta Kamaterou.

Fakta: Fågelinfluensa

Fågelinfluensa är en av de allvarligaste sjukdomarna som kan drabba fjäderfän.

Sjukdomen orsakas av influensavirus som kan ge plötsliga sjukdomsutbrott med väldigt hög dödlighet.

Vissa virustyper kan smitta människor, men det är mycket ovanligt. I Sverige har hittills ingen människa smittats av fågelinfluensa.

Enligt Livsmedelsverket finns det inga risker med att äta kyckling eller ägg trots influensautbrotten.

Myndigheterna har uppmanat alla fågelägare att vara uppmärksamma och ta kontakt med veterinär om deras tamfåglar visar ökad dödlighet, äter eller dricker mindre, lägger färre ägg eller får nedsatt allmäntillstånd.

Källa: Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, med flera.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons