Annons
Nyheter

Nya miljarder till välfärd

Regeringen vill satsa ytterligare miljarder på välfärd i kommuner och regioner 2022.
Alla med hemtjänst ska också på sikt få en fast omsorgskontakt, men det kan dröja flera år.
Politik • Publicerad 9 september 2021
Statsminister Stefan Löfven (S) och Kommunals ordförande Tobias Baudin vid torsdagens pressträff i Rosenbad. Socialminister Lena Hallengren (S) deltar via länk.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Kommunals ordförande Tobias Baudin vid torsdagens pressträff i Rosenbad. Socialminister Lena Hallengren (S) deltar via länk.Foto: Fredrik Persson/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) presenterade välfärdssatsningar ur den kommande budgetpropositionen för 2022.

Kommuner och regioner föreslås få en höjning av de permanenta generella statsbidragen med tre miljarder kronor.

Annons

Regeringen föreslår också satsningar på äldreomsorgen på 2,5 miljarder kronor. I den summan ingår bland annat en förlängning av äldreomsorgslyftet, det vill säga vidareutbildning för omsorgspersonal.

– Det handlar om att öka bemanningen, höja kompetensen och inte minst att förbättra villkoren för de anställda, säger Hallengren.

Fast omsorgskontakt

Regeringen föreslår också en ny lag som ska ge alla med hemtjänst rätt till en fast omsorgskontakt i form av en namngiven undersköterska.

– Det är ett problem i dag att man som äldre har många olika kontakter och att hemtjänsten kan upplevas som både splittrad och ibland också otrygg, säger Hallengren.

En tanke är att den äldre och dennes anhöriga alltid ska veta vem man kan kontakta.

Det kan dock dröja många år innan alla med hemtjänst har en fast omsorgskontakt.

Lagen träder i kraft 1 juli 2022, men blir inte tvingande meddetsamma utan kommer att fasas in. Bland annat måste man vänta in att undersköterska bli en skyddad yrkestitel. Verksamheterna behöver också tid för omställning, rekrytering och fortbildning av personal.

Regeringen föreslår också att ett nationellt kompetenscentrum för äldreomsorg inrättas. Ytterligare ett förslag är avgiftsfri pneumokockvaccinering för 75-åringar och medicinska riskgrupper.

"Måste användas rätt"

Regeringen vill helst jämföra med nivån på det statligt stödet till kommunal välfärd 2022 med 2018. Orsaken är att det funnits många tillfälliga stöd under pandemin som gör jämförelser med senare år svåra.

Enligt regeringen kommer nivån på det generella statsbidraget till kommuner och regioner vara 27,5 miljarder kronor högre än 2018, varav 22,5 miljarder är en permanent höjning.

Annons

Statens tillskott till äldreomsorgen uppges vara tio miljarder kronor mer per år 2022 än vad som tillfördes 2018.

– Välfärden behöver rejäla investeringar och de kommer att fortsätta, säger Löfven.

Med på pressträffen var fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin. Han var glad över nya statliga pengar till välfärden, men kom också med en förmaning.

– Nu måste varenda kommun och region i vårt land att prioritera och använda pengarna rätt. De måste gå till bättre villkor för de som jobbar i välfärden och till att öka bemanningen, säger Baudin.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons