Annons

Sverige ger sjömålsrobot till Ukraina

Regeringen föreslår ytterligare vapenleveranser till Ukraina.
Det handlar om sjömålsrobotar, fler pansarskott och automatgevär.
Politik • Publicerad 2 juni 2022
Soldater ur 2:a amfibieregementet med sjömålsroboten Robot 17 uppställd under en övning på Berga. Arkivbild.
Soldater ur 2:a amfibieregementet med sjömålsroboten Robot 17 uppställd under en övning på Berga. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen har på torsdagen beslutat att till riksdagen föreslå en extra ändringsbudget till stöd för Ukraina.

– Det är en fråga om solidaritet med Ukraina och Ukrainas folk, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Annons

Den extra ändringsbudgeten innehåller sjömålsrobot 17, 5 000 pansarskott och automatgevär 90 med ammunition.

– Det är kvalificerat materiel som ligger i linje med vad Ukraina begärt, säger Hultqvist.

Robot 17 används i dag av det svenska försvarets amfibieregemente. Vapnet syftar till att försvåra för en motståndare att ta sig in med fartyg i svenska skärgården eller hamnar.

"God precision"

"Roboten har en mycket god precision och kan verka från land och från fartyg mot andra mål, både på vattnet och på land", skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Hultqvist understryker att just sjömålsrobotar är något som specifikt har efterfrågats. Han kallar robot 17 för ett mycket kapabelt system.

– Den har mycket god precision och kan användas så väl från fartyg som från land mot mål på vatten och land, säger försvarsministern.

Enligt honom innebär regeringens förslag att Sveriges militära stöd till Ukraina nu utvecklas till en ny nivå.

Robot 17 är en modifierad version av det amerikanska systemet Hellfire.

– Det har tidigare visat sig effektivt i strid, säger försvarsministern.

För långa avstånd

Hur stort antal robot 17 det handlar om vill han inte gå in på. Värdet av det krigsmateriel Försvarsmakten föreslås ge till Ukraina får högst uppgå till 262 miljoner kronor.

Annons

Automatgevär 90 är i första hand avsett för att förstöra materiel på långa avstånd och för ammunitionsröjning. Vapnet används av jägar- och ingenjörsförband. Automatgevär 90 av modell C har ett längsta praktiskt skjutavstånd på 1 300 meter, enligt Försvarsmaktens hemsida.

Som stridsammunition används normal-, pansarbrand- och brandsprängprojektiler, med eller utan spårljus.

På frågan om krigsmaterielen som nu ges till Ukraina minskar Försvarsmaktens förmåga att försvara Sverige svarar Hultqvist:

– Det är möjligt att återinskaffa inom en rimlig tid.

Totalt en miljard

Förslaget till en extra ändringsbudget innehåller också finansiellt stöd, bland annat 578 miljoner kronor till Ukrainas centralbanks fond för att stödja landets militära styrkor.

Regeringen föreslår också 60 miljoner kronor till den fond som Nato upprättat för Ukrainas väpnade styrkor.

Den extra ändringsbudgeten innehåller även ytterligare 100 miljoner kronor till stöd för Ukrainas civila försvar, till exempel brandbekämpningsutrustning, fordon, tält och sjukvårdsmateriel.

Totalt motsvarar alla förslag i den extra ändringsbudgeten ett värde på en miljard kronor, enligt finansminister Mikael Damberg (S).

Sverige har tidigare i vår gett Ukraina 10 000 pansarskott, 5 000 hjälmar, 5 000 skyddsvästar, minröjningsutrustning, 135 000 dygnsportioner livsmedel, samt överskottsmateriel från Försvarsmakten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons