Annons
Nyheter

Mexikansk gängledare gripen

Mexiko • Publicerad 1 maj 2022
Över 340|000 människor har dött i kartellrelaterat våld i Mexiko sedan 2006. Arkivbild.
Över 340|000 människor har dött i kartellrelaterat våld i Mexiko sedan 2006. Arkivbild.Foto: Armando Solis/AP/TT

Mexikanska myndigheter har frihetsberövat en utpekad lokal ledare för den inflytelserika drogkartellen Jalisco nueva generación. Francisco Javier Rodriguez Hernandez greps i turistorten Mazatlan i fredags, i en räd ledd av flottan.

Rodriguez Hernandez, även känd som "El Senoron", misstänks bland annat för flera mord, enligt åklagarkammaren i Morelos, den delstat där han uppges vara verksam.

Annons

Han misstänks även ha drivit flera knarkfabriker.

Kartellens överhuvud, Nemesio "El Mencho" Oseguera, är en av de mest eftersökta knarkbaronerna i världen. Den amerikanska narkotikapolisen har utfäst en belöning på 10 miljoner dollar för information som leder till hans gripande.

Mexiko har under lång tid varit fast i en spiral av brutalt, kartellrelaterat våld som skördat över 340 000 människors liv, då regeringen tillsammans med de federala säkerhetsstyrkorna inledde en operation mot kartellerna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons