Annons
Nyheter

Migranter fick slutligen gå i land på Malta

Malta • Publicerad 7 juni 2020
En av turistbåtarna utanför Malta den 2 juni i år. På båtar som denna hålls flyktingar under långa perioder medan de nekas att gå i land på önationen, som fått ta emot kritik för sin strategi.
En av turistbåtarna utanför Malta den 2 juni i år. På båtar som denna hålls flyktingar under långa perioder medan de nekas att gå i land på önationen, som fått ta emot kritik för sin strategi.Foto: Rene' Rossignaud/AP/TT

Över 400 migranter har till slut fått gå i land på Malta efter att i nära 40 dagar varit fast på fyra olika turistbåtar. Båtarna har tvingats kvar på internationellt vatten när de nekats tillstånd av maltesiska myndigheter.

Migranterna har nu plockats upp till havs under ett antal räddningsoperationer.

Annons

Maltas argument för att inte låta båtarna gå in i hamn har varit att hamnarna är stängda på grund av pandemin samt att önationens mottagningsanläggningar är fulla. Kovändningen i helgen beror enligt regeringen i Valetta på att man inte är beredd att "sätta både migranternas och besättningens liv i fara". Man ger också en känga till vad man kallar bristen på solidaritet mellan EU-länderna i fråga om omflyttning av migranter.

Malta har tidigare kritiserats för att förhindra migranter att gå i land.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons