Annons
Nyheter

Migrationsverket ber om undantag från lagen

Migrationsverket vill pausa möjligheten för personer att begära att ens ärende ska avgöras om handläggningen drar ut på tiden.
"Vi ser att det tar allt för mycket resurser från den vanliga prövningen", säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.
Samhälle • Publicerad 5 april 2023
Migrationsverket vill pausa möjligheten för enskilda att begära att deras ärende avgörs. Arkivbild.
Migrationsverket vill pausa möjligheten för enskilda att begära att deras ärende avgörs. Arkivbild.Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Den tillfälliga pausen ska gälla enskildas möjlighet att begära att en ansökan om arbetstillstånd eller medborgarskap ska avgöras snabbt om handläggningen dragit ut på tiden, så kallad dröjsmålstalan. Möjligheten infördes sommaren 2018.

Tillsammans med Domstolsverket och förvaltningsrätten i Stockholm, Göteborg och Malmö ber de nu regeringen om att få göra undantag från lagen i 18 månader.

Annons

"Att många enskilda begär att deras ärenden ska avgöras tar mycket resurser och leder till att handläggningstiderna generellt blir längre – inte minst som många dröjsmålsärenden överklagas till domstol", säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande.

Justitieombudsmannen har tidigare kritiserat Migrationsverket för att de kringgått lagstiftningen när det gäller dröjsmålstalan för medborgarskapsärenden. Detta eftersom myndigheten automatiskt avslog dessa om de inte handlades i tid.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons