Annons
Nyheter

Mikroplast i nysnö på Antarktis: "Inte bra"

Mikroplaster har hittats i nyfallen snö på Antarktis. Det kan störa växter och djur – och påskynda avsmältningen av is.
Miljö • Publicerad 12 juni 2022
För första gången har mikroplaster hittats i nyfallen snö på Antarktis. Arkivbild.
För första gången har mikroplaster hittats i nyfallen snö på Antarktis. Arkivbild.Foto: Tore Meek/NTB/TT

Från toppen av Mount Everest till havens djup – mikroplaster förekommer nu i stort sett överallt på jorden. Tidigare har de hittas i Antarktis vatten och isar men nu har de för första gången hittats i nyfallen snö där, rapporterar The Guardian.

Mikroplasterna hittades i samtliga prover som nyzeeländska forskare samlade in på 19 ställen på Antarktis. I genomsnitt fanns 29 partiklar per liter smält snö – mer än vad som tidigare har hittats i områdets vatten.

Annons

Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Cryosphere.

"Otroligt tråkigt"

Inför expeditionen var forskarna optimistiska och trodde inte att de skulle hitta mikroplaster på så pass avlägsna platser.

– Det är otroligt tråkigt, men att hitta mikroplast i antarktisk nysnö framhäver omfattningen av plastföroreningar även i de mest avlägsna delarna av världen, säger Alex Aves, en av forskarna verksamma vid University of Canterbury, enligt The Guardian.

Mikroplaster bildas vid nedbrytning av större plastbitar och kan vara omöjliga att se med blotta ögat.

Forskarna identifierade 13 olika typer av plaster, där den absolut vanligaste var polyetentereftalat som används exempelvis i PET-flaskor och kläder.

Bidrar till uppvärmning

Modelleringar visar att mikroplasterna kan ha färdats till Antarktis tusentals kilometer genom luften. Men den mest sannolika källan är människor som har vistats på Antarktis, enligt forskarna.

Mikroplaster kan vara skadliga för både djur och växtliv – och även bidra till klimatförändringarna. Bland annat kan mörk mikroplast absorbera solljus och bidra till lokal uppvärmning, enligt forskarna.

– Vi lär oss fortfarande mycket om effekterna, men vad vi vet hittills är det inte särskilt bra, säger forskaren Laura Revell.

Fakta: Mikroplast

Mikroplast är ett samlingsnamn för små plastfragment som är upp till fem millimeter. Det kan vara tillverkat som mikroplast eller bildas vid slitage eller nedbrytning av plast.

I haven flyter det runt mer än 150 miljoner ton plast. Varje år ökar mängden plast med mellan 5 och 13 miljoner ton. Plastskräpet som till exempel består av plastartiklar och fiskeredskap fragmenteras till mikroplaster och beroende på typ av plast, temperatur och exponering för solljus kan nedbrytningen ta flera hundra år.

Den långa nedbrytningstiden innebar att mängden mikroplast kommer att öka under en lång tid även efter det att tillförseln av ny plast har upphört.

Källa: Naturvårdsverket

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons