Annons
Nyheter

Miljarder insamlade för coronavaccin

Världen kommer att vinna över coronaviruset, lovar EU-kommissionen efter att ha samlat in nästan 80 miljarder svenska kronor i kampen för ett vaccin.
Coronaviruset • Publicerad 4 maj 2020
Statsminister Stefan Löfven var en av de som deltog vid insamlingsmötet. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven var en av de som deltog vid insamlingsmötet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen leder måndagens webbkonferens för att samla pengar till kampen för ett coronavaccin. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen leder måndagens webbkonferens för att samla pengar till kampen för ett coronavaccin. Arkivbild.Foto: Olivier Hoslet/AP/TT

Miljoner och miljarder i allehanda valutor till olika organisationer utlovades under måndagseftermiddagens webbkonferens med ett 40-tal deltagande länder.

– Jag tror att den 4 maj 2020 kommer att innebära en vändpunkt i vår kamp mot coronaviruset, för i dag samlar sig hela världen, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när hon inledde insamlingen.

Annons

Tyskan lade stor vikt vid att ett vaccin måste komma alla till godo.

– Och att alla har råd med det, sade hon och berättade att EU-kommissionen för sin del bidrar med en miljard euro, drygt tio miljarder svenska kronor.

Norska miljarder

Utöver EU stod Italien, Frankrike och Tyskland som medarrangörer, tillsammans med Norge, Kanada, Storbritannien, Japan och Saudiarabien.

Många av de stora skänkte mycket. Brittiske premiärministern Boris Johnson var en av dem som lade in runt fem miljarder svenska kronor, samtidigt som han konstaterade att hälsoarbetet hittills räddat många liv.

– Inklusive mitt eget, sade Johnson, som själv fått intensivvård för covid-19.

En av de största summorna utlovades från Norges statsminister Erna Solberg. Nästan tio miljarder svenska kronor ska under de närmaste tio åren gå till den Genève-baserade internationella vaccinalliansen, Gavi.

Inget från USA?

De flesta av deltagarna i konferensen kom från Europa och Asien. Varken Ryssland eller USA fanns dock med – även om Frankrikes president Emmanuel Macron fortfarande hoppas på de sistnämnda.

– Jag är säker på att amerikanerna slutligen kommer att engagera sig i den här dynamiken för den är bra för planeten, sade Macron till franska journalister efteråt, enligt nyhetssajten Politico Europe.

Å andra sidan utlovas nästan en miljard svenska kronor i privata amerikanska pengar via den stiftelse som Microsoft-grundaren Bill Gates har tillsammans med sin hustru Melinda.

– Covid-19 har påmint oss om att virus inte bryr sig om gränser eller nationalitet, sade Melinda Gates i webbkonferensen.

"Världen är enad"

Annons

Liknande ord hördes från en lång rad deltagare.

– Den här pandemin känner inga gränser och det får inte vårt svar heller göra. Det internationella samarbetet måste stärkas ytterligare. Nu mer än någonsin är det viktigt att ge Världshälsoorganisationen bästa möjliga förutsättningar att göra sitt jobb, sade statsminister Stefan Löfven i sitt inlägg för Sverige.

– Det här visar på den sanna kraften i enighet och medmänsklighet. Världen är enad mot coronaviruset och världen kommer att vinna, lovade kommissionsordförande von der Leyen när hon avslutade konferensen.

Fakta: Givarmaraton via webben

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ledde måndagseftermiddagens webbsända givarkonferens som totalt samlade in 7,4 miljarder euro – 79,8 miljarder svenska kronor – för forskning och utveckling av ett vaccin mot coronaviruset.

Bland de löften som gavs fanns 500 miljoner euro från Frankrike, 525 miljoner euro från Tyskland, 388 miljoner pund från Storbritannien och 762 miljoner euro från Japan.

För svensk del berättade statsminister Stefan Löfven om motsvarande 9,2 miljoner euro till forskningsrådet och 4,6 miljoner euro till FN:s covid-19-fond.

Insamlandet fortsätter till början av juni.

Källa: EU-kommissionen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons