Annons
Nyheter

Miljonbelopp ges till Drottninggatans offer

Efter terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017 har över hundra brottsoffer fått skadeersättning av staten. "Viktigt att känna samhällets stöd", säger Anders Alenskär vid Brottsoffermyndigheten.
Brott • Publicerad 5 april 2022
Stockholmare lade ner blommor vid Åhléns City, stenlejonen och på trappan vid Sergels torg på årsdagen av terrordådet 7 april 2017 på Drottninggatan i Stockholm. Arkivbild.
Stockholmare lade ner blommor vid Åhléns City, stenlejonen och på trappan vid Sergels torg på årsdagen av terrordådet 7 april 2017 på Drottninggatan i Stockholm. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Nu är det fem år sedan terrorattentatet ägde rum. Sedan dess har Brottsoffermyndigheten betalat ut 11,3 miljoner kronor till offren.

"Att utsättas för ett terroristbrott innebär en stor kränkning och som brottsoffer är det viktigt att känna samhällets stöd och att brottet tas på allvar. En ersättning i pengar kan ge utsatta upprättelse och hjälp att gå vidare," säger Anders Alenskär, generaldirektör vid Brottsoffermyndigheten, i ett pressmeddelande.

Annons

Attentatsmannen Rakhmat Akilov dömdes för bland annat terroristbrott och är skyldig att betala ett stort skadestånd till offren. Han saknar dock betalningsförmåga, vilket inneburit att offren i stället har kunnat söka ersättning från staten och försäkringsbolag.

Brottsoffermyndigheten har sammanlagt beviljat 112 av 190 sökande brottsskadeersättning för kränkning. De flesta avslag har berott på att personerna i fråga varit vittnen till dåden och därför inte utsatts för brott.

För att få kränkningsersättning måste ett brott ha inneburit allvarlig kränkning av person, frihet, frid eller ära. Barn som utsattes för terrordådet kan fortsatt ansöka om skadeersättning upp till 21 års ålder. För vuxna däremot var sista dagen att ansöka sommaren 2021 – tre år efter att den rättsliga processen avslutats.

Sammanlagt fem personer dödades i attacken på Drottninggatan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons