Annons
Nyheter

Milstolpen: Inga äldreboenden har besöksförbud

Inget äldreboende har nu rätt att låsa dörrarna för närstående.
Trots hög smittspridning i samhället har vaccinationerna mot covid-19 fått god effekt i äldreomsorgen.
Äldreomsorg • Publicerad 10 mars 2021
"Det känns väldigt bra", säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, angående att antalet besöksförbud på äldreboende nu är noll. Arkivbild.
"Det känns väldigt bra", säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, angående att antalet besöksförbud på äldreboende nu är noll. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Överkalix var den sista kommunen i landet med ett tillfälligt besöksförbud bland äldreboenden. Förbudet gällde till och med tisdagen och efter det har ingen kommun rätt att stänga ute anhöriga.

– Det känns väldigt bra tycker jag och är helt i linje med vad vi har förväntat oss, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Får kramas

Annons

Totalt 82 procent på äldreboende har fått sina två vaccindoser och 91 procent har fått en dos, enligt de senaste siffrorna. Dödsfall relaterade till covid-19 har som effekt minskat och Folkhälsomyndigheten har i sina rekommendationer givit sin välsignelse för vaccinerade personer på äldreboende att krama och umgås nära med anhöriga.

Den höga vaccinationstäckningen har också minskat efterfrågan på besöksförbud bland kommunerna, som behöver ansöka om tillåtelse från Folkhälsomyndigheten för att kunna låsa dörrarna.

– Det har inte kommit in fler hemställningar från kommunerna och de flesta boendena är mer eller mindre färdigvaccinerade. Då finns inte skäl till besöksförbud som tidigare, säger Malin Grape.

Bör vara återhållsamma

Fortfarande får kommuner på egen hand avråda från besök och hur många kommuner som gör det i dag har Folkhälsomyndigheten inte koll på. Enhetschef Malin Grape anser dock att kommuner bör vara väldigt återhållsamma med sådana restriktioner.

– Det är väldigt viktigt att även de kommuner som har haft en avrådan från besök också justerar detta när man har kommit så långt med vaccinationerna, säger hon.

Fakta: Besöksförbud på äldreboenden

Regeringen beslutade om ett nationellt besöksförbud på äldreboenden som gällde mellan 1 april och 1 oktober.

Den 21 november återuppstod besöksförbudet, nu som lokala förbud. De formella besluten fattas av Folkhälsomyndigheten i samråd med lokala och regionala aktörer. De tillfälliga lokala besöksförbuden gäller i tre veckor. Nästan 70 kommuner har haft ett sådant förbud.

Verksamhetsansvarig kan medge undantag från besöksförbudet i vissa enskilda fall, till exempel vid vård i livets slutskede.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Regeringen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons