Annons
Nyheter

Igelkottar riskerar svälta ihjäl vid milt väder

Igelkottar riskerar att svälta ihjäl om inte temperaturen faller. Det milda vädret i framför allt södra Sverige gör att djuren inte går i ide som de ska, och riskerar därmed att bli utan mat, rapporterar
Djur • Publicerad 14 november 2022
Igelkottar är rödlistade i Sverige sedan några år tillbaka. Arkivbild.
Igelkottar är rödlistade i Sverige sedan några år tillbaka. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

Det har varit ovanligt milt på sina håll under den svenska hösten. Så sent som i lördags uppmättes nära 17 grader på platser i Småland. Om värmen fortsätter kan det slå hårt mot igelkottarna i landet.

Igelkotten går normalt i dvala när temperaturen understiger tio grader – vanligtvis i oktober. Men vid varmare väder håller den sig vaken.

Annons

– Om de är aktiva på vintern och det inte finns något att äta, då kommer de förbruka resurser och energi och så småningom svälta ihjäl om de inte hittar någon mat, säger Torbjörn Tyler, docent i ekologi samt museiintendent på Biologiska museet vid Lunds universitet, till P4-kanalen.

Igelkotten fridlystes redan 1972, och sedan 2020 klassas arten som "nära hotad" och är rödlistad i SLU Artdatabanken.

Milda vinterväder kan vara ett lika stort hot mot kottarna som kan vakna för tidigt ur sin vinterdvala, utan att kunna hitta mat.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons