Annons
Nyheter

Mindre risk på promenaden – skjutfält övervakas

Mycket oro har luftats på grund av allmänhetens strövtåg in på militära skjutfält under skarpa övningar. Nu har ett nytt system för att övervaka skjutfälten börjat sättas i drift.
Försvaret • Publicerad 6 juni 2023
Kanske ingenting du vill möta under promenaden? Stridsvagnar rycker fram under en övning utanför Kristianstad i maj.
Kanske ingenting du vill möta under promenaden? Stridsvagnar rycker fram under en övning utanför Kristianstad i maj.Foto: Johan Nilsson/TT

"Det är ett efterlängtat system som ger Försvarsmakten en mycket bättre förmåga att övervaka skjutområden. Det ökar säkerheten för tredje man, så att man inte hamnar inom riskområden vid skjutövningar", säger Christopher Hoback, projektledare på Försvarets materielverk (FMV), i ett pressmeddelande.

FMV har som ombud för Försvarsmakten köpt in ett nytt system för övervakning vid kustnära skjutfält.

Annons

I systemet finns sensorer som radar, laseravståndsmätare, dagkamera och IR-kamera. Det går att se och spåra mål, som enskilda fartyg, långt ut till havs.

Varnar utomstående

I och med försvarets ökade verksamhet har en rad incidenten inträffat runt om i landet under senare tid. Utomstående har hamnat i livsfarliga situationer när de inte respekterat varningar och avspärrningar vid övningar utan tagit sig in för att promenera, plocka bär och svamp eller köra olika terrängfordon.

I det nya övervakningssystemet finns nu sätt för att både visuellt och med ljud varna för om någon är på väg in till en farlig plats.

"Det här är ett sofistikerat sätt att se om tredje man kommer in i riskområdet, vilket händer rätt ofta", säger Hoback.

Även ett kraftigt horn och högtalare finns för att uppmärksamma utomstående.

Efter flera av incidenterna som inträffat har åklagare också väckt åtal mot personer för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Sex skjutfält

I och med leveransen får Försvarsmakten nu en enhetlig skjutfältsövervakning över landet, vilket inte funnits tidigare.

Det första nya systemet är levererat till Ringenäs skjutfält i Halmstad och ska tas i bruk inom kort.

I år ska systemet installeras på totalt sex skjutfält. Den sista nu planerade installationen ska ske i höst, enligt FMV.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons