Annons
Nyheter

Minister invänder mot delar av Tidöavtalet

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) invänder mot en del av Tidöavtalet. Ministern anser inte att prostituerade ska kunna utvisas på grund av bristande vandel, skriver
Politik • Publicerad 10 november 2022
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L). Arkivbild.
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L). Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer / TT

I det så kallade Tidövtalet har regeringspartierna M, KD och L tillsammans med SD kommit överens om att utreda om personer ska kunna utvisas från Sverige på grund av bristande vandel, däribland prostitution. Paulina Brandberg säger nu till DN att hon inte tycker att prostituerade ska kunna utvisas på grund av bristande vandel.

– Att man är utsatt för brott eller ingår i en kopplerihärva som offer, tycker jag inte ska utgöra grund för utvisning, säger Brandberg.

Annons

– Det är en otroligt utsatt grupp som har så begränsad frihet. Inom vissa jämställdhetsområden går det åt rätt håll, men det här är ett problem som jag snarare upplever ökar.

Samtidigt ser hon inte någon risk utifrån hur övriga regeringen ställer sig till frågan.

– Utifrån hur (statsminister) Ulf Kristersson kommunicerat kring detta i efterhand upplever inte jag att vi har olika uppfattningar om den frågan, säger Brandberg.

Paulina Brandberg är inte den första som invänder sig mot delar av avtalet. Även sjukvårdsminister Acko Ankarberg (KD) har sagt till SvD att förslaget om att dra in rätten till tolk i sjukvården skulle strida mot svensk lag.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons