Annons
Nyheter

Ministern: Fler hyresrätter ska kunna ombildas

Regeringen vill att fler människor ska kunna äga sitt boende, bland annat genom omvandlingar av hyresrätter till ägandelägenheter.
Förslaget sågas av Hyresgästföreningen.
Bostad • Publicerad 12 maj 2023
"Fler människor ska få möjlighet att förverkliga sina boendedrömmar", säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
"Fler människor ska få möjlighet att förverkliga sina boendedrömmar", säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.Foto: Marko Säävälä/TT

Enligt bostadsminister Andreas Carlson (KD) är trösklarna för att äga sitt boende är alldeles för höga i Sverige.

– Fler människor ska få möjlighet att förverkliga sina boendedrömmar, säger han på en pressträff.

Annons

– Ökat ägande gör också att fler känner ett ansvar för sitt boende och sin boendemiljö.

En utredare ska föreslå en utvidgning av ägandeformerna. Det handlar om ägarlägenheter och en ny modell med hyrköp, som innebär att man köper en del av bostaden och sedan ökar ägarandelen löpande.

– Många vill äga sitt boende, men det finns stora problem med det i dag, inte minst har många unga svårt att ta steget för att det krävs en betydande kontantinsats, säger Carlson.

Frigör kapital

En ägarlägenhet innebär att köparen äger 100 procent av bostaden, till skillnad från en bostadsrätt där man blir delägare i en bostadsrättsförening och köper rätten att bo i en viss lägenhet.

Sedan 2009 är det möjligt att bilda ägarlägenheter i samband med nyproduktion, och i dag finns runt 3 000 ägarlägenheter i Sverige.

Nu vill regeringen göra det möjligt att även omvandla befintliga hyreslägenheter till ägarlägenheter, utan krav på godkännande från en kvalificerad majoritet av de boende som i fallet med bostadsrätter.

– Genom att omvandla en del lägenheter till ägandelägenheter frigörs kapital som både kan gå till att underhålla och rusta upp det övriga beståndet, men också till andra investeringar och projekt, som exempelvis nya bostäder, säger Carlson.

"Helt fel väg"

Förslaget möts av hård kritik från Hyresgästföreningen.

– Fler ägarlägenheter är helt fel väg att gå. När både kommuner och befolkningen får frågor av oss och andra är svaret entydigt: Det som behövs är fler hyresrätter som folk har råd att bo i, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på föreningen.

Enligt honom har ägandelägenheter inte visat sig vara lyckat i andra länder, där formen är mer vanligt förekommande.

Annons

– Där ser man en lägre grad av både ansvarstagande för gemensamma ytor och gemensamma investeringar. Då förfaller ofta fasad och trapphus, säger han och fortsätter.

– Vi har två fungerande upplåtelseformer, hyresrätt och bostadsrätt. Att då importera en form som inte fungerar är helt feltänkt.

Fakta: Ägarlägenheter

En ägarlägenhet är en lägenhet i ett flerbostadshus som till 100 procent ägs av den som köpt lägenheten.

Det kan jämföras med att den som köper en bostadsrätt köper rätten att bo i en viss lägenhet genom att samtidigt köpa in sig i en bostadsrättsförening.

En ägarlägenhet räknas som fast egendom och den som äger lägenheten har lagfart på bostaden. Det innebär också att den som äger lägenheten är fri att bestämma vem som får köpa den vid en försäljning och kan hyra ut den utan att be en förening om lov.

Syftet med lagstiftningen som möjliggjorde för ägarlägenheter var bland annat att det skulle byggas fler bostäder. Därför kan ägarlägenheter endast komma till genom nyproduktion.

Befintliga bostäder i en annan boendeform kan i dag inte omvandlas till ägarlägenheter.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons