Annons

Utökat bistånd till Ukraina med halv miljard

Regeringen har beslutat att ge ytterligare 500 miljoner kronor från den svenska biståndsbudgeten till Ukraina.
Ukrainakriget • Publicerad 1 mars 2022
Biståndsminister Matilda Ernkrans (S) tillsammans med Sidas generaldirektör Carin Jämtin.
Biståndsminister Matilda Ernkrans (S) tillsammans med Sidas generaldirektör Carin Jämtin.Foto: Claudio Bresciani/TT

Kriget i Ukraina är inte ens en vecka gammalt, men Sverige skjuter nu genom Sida till hjälp motsvarande en halv miljard kronor. I jämförelse kan sägas att hela Sidas budget för humanitärt stöd under 2021 uppgick till 4,9 miljarder – fördelat över 33 kriser världen över.

Men situationens allvar kräver stora hjälpinsatser.

Annons

– Den här typen av anfallskrig, som det här handlar om, var det mycket länge sedan vi såg, säger Carin Jämtin.

Kring årsskiftet gjorde FN bedömningen att det i Ukraina fanns 2,9 miljoner människor i akut behov av humanitär hjälp. I dag – sex dagar in i kriget – uppgår antalet nödställda människor till 18 miljoner.

– Personer som behöver mat, vatten, skydd och tak över huvudet, säger Carin Jämtin.

660 000 på flykt

200 000 människor befann sig på flykt undan den ryska invasionen i Ukraina i söndags. I dag, bara två dagar senare, bedöms över 660 000 människor ha flytt landet, enligt UNHCR.

– De senaste dygnen har vi vänt på alla stenar för att se hur vi kan lindra den akuta humanitära situationen, säger biståndsminister Matilda Ernkrans (S).

Tidigare har regeringen beslutat att ge 100 miljoner kronor i bistånd. Sedan aviserade man de ytterligare 500 miljoner kronor som nu presenteras. Det är pengar som tas från den svenska biståndsbudgeten, och ska kanaliseras genom humanitära organisationer i Ukraina för att hjälpa dem som är på flykt i regionen.

– Det kan handla om sjukvård, mat, vatten, hygienartiklar, sovplatser. Stöd till barn och familjer på flykt är centralt, säger Matilda Ernkrans.

"Stora behov"

De humanitära behoven ökar, konstaterar hon.

– Jag vill understryka att Ryssland måste följa internationell humanitär rätt, skydda civilbefolkningen och ge tillträde till humanitära aktörer för att bistå de drabbade.

Karolina Lindholm Billing, UNHCR:s representant i Ukraina, är med på länk från Kiev på pressträffen. Hon berättar att behoven är stora. Det handlar bland annat om mat, vatten, filtar, tak över huvudet, kläder och mediciner.

Annons

UNHCR arbetar nu med att skala upp sin insats i landet.

– Vi vet inte hur många som befinner sig på flykt internt, men vi uppskattar att det rör sig om en miljon människor, säger Karolina Lindholm Billing.

Kritiskt läge

En av de stora svårigheterna är att säkerhetsläget är så kritiskt, människor vågar eller kan inte lämna skyddsrummen. Det gör det svårt att nå ut med hjälpen, tillägger Karolina Lindholm Billing.

Regeringen och Sida gör ändå bedömningen att hjälp kan nå fram i nuläget.

– Situationen är allvarlig för humanitär personal på plats. Även de behöver mat, skydd och trygghet. Men trots den osäkra situationen når assistansen fram redan nu, säger Carin Jämtin, generaldirektör för Sida, på pressträffen.

De nya pengarna ska riktas dit de behövs mest, säger hon.

– De kommer att fördelas efter att behovsbilden klarnar, säger Jämtin.

– Sammantaget kommer de 500 miljonerna kronorna som nu skjutits till bidra till att rädda liv, lindra nöd och möjliggöra att man faktiskt kan få mat, trygghet och värme i en situation när livet är helt förskräckligt, tillägger Jämtin.

Rättelse: I en tidigare version av den här texten angavs ett lägre belopp för Sidas totala budget för humanitärt stöd under 2021.

Fakta: Sverige bistånd till Ukraina

Ekonomiskt stöd inom biståndsbudgeten sedan vecka 8, 2021:

500 miljoner kronor ytterligare till humanitärt bistånd.

20 miljoner kronor till Internationella rödakorskommittén, ICRC.

50 miljoner kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR.

30 miljoner kronor till FN:s humanitära landfond för Ukraina.

20 miljoner kronor till Internationella rödakorskommittén, ICRC.

Sveriges bistånd till Ukraina sedan annekteringen av Krim 2014:

2,3 miljarder kronor i reformsamarbete.

411 miljoner kronor i humanitärt bistånd.

Källa: Regeringskansliet

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons