Annons

Ministern: Rysk ekonomi har nått fryspunkten

På lördag stänger EU av sju ryska banker från betalningsnätverket Swift. – Det kommer att påverka den ryska ekonomin i grunden, säger finansmarknadsminister Max Elger (S).
Ukrainakriget • Publicerad 10 mars 2022
Finansmarknadsminister Max Elger (S). Arkivbild.
Finansmarknadsminister Max Elger (S). Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sedan tidigare har EU beslutat att sju ryska banker ska stängas av från Swift. Även tre belarusiska banker stängs av. Beslutet träder i kraft den 12 mars. Det innebär att det blir svårare för Ryssland och Belarus att göra internationella transaktioner.

– Jag tror att det kommer att ha en fundamental betydelse för rysk ekonomi. Redan nu har sanktionerna lett till att ryska finansiella värden närmar sig noll, säger Max Elger.

Annons

De omfattande sanktioner som redan har införts efter invasionen i Ukraina har utan tvekan haft effekt, anser han:

– Moskvabörsen har varit stängd i två veckor, rubeln har tappat upp emot 50 procent i värde och prisutvecklingen går i en mycket raskt takt i Ryssland i detta nu. Den som säger att sanktionerna inte har någon effekt har mycket att bevisa.

I går lade EU dessutom till ytterligare 160 ryska oligarker och parlamentariker på sin svarta lista. Man riktar också sanktioner mot kryptotillgångar och rysk sjöfartssektor.

– Det förefaller som Putin och den ryska statsledningen är överraskade över den beslutsamhet EU tillsammans med USA och Kanada har visat. De omfattande sanktionerna verkar ha kommit som en kalldusch, säger Max Elger.

De ryska banker som stängs av på lördag är VTB Bank, Bank Rossiya, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank och VEB.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons