Annons
Nyheter

Ministrar får knäpp på näsan för missat brev

Muddermassor från bygget av Lynetteholm i Köpenhamn kan komma att deponeras på den konstgjorda halvön i stället för att dumpas i Öresund.
Samtidigt får två danska ministrar en knäpp på näsan för sin hantering av ett brev skickat från den svenska miljöministern.
Danmark • Publicerad 12 maj 2022
Lynetteholm är en konstgjord halvö, som är planerad att anläggas i Köpenhamn.
Lynetteholm är en konstgjord halvö, som är planerad att anläggas i Köpenhamn.Foto: Johan Hallnäs/TT

Inför bygget av den konstgjorda halvön Lynetteholm har delvis förorenade muddermassor grävts upp från havsbotten utanför Köpenhamn och dumpats på två ställen i Kögebukten, inte så långt från den svenska gränsen.

Sverige har kritiserat förfarandet och en knapp månad innan folketinget den 4 juni 2021 skulle rösta om bygget skickade den dåvarande svenske miljöministern Per Bolund (MP) ett brev till sin danska ministerkollega Lea Wermelin (S).

Knäpp på näsan

Annons

Bolund hävdade att dumpningen strider mot internationella konventioner och att den riskerar att skada miljön, men brevet nådde aldrig folketingspolitikerna inför omröstningen.

– Det är inte min uppfattning att man medvetet lät bli att skicka brevet till folketinget, sade miljöminister Wermelin nyligen och kallade hanteringen för "beklaglig".

Nu får Wermelin och nuvarande transportministern Trine Bramsen (S) en "politisk näsknäpp" (på danska: "politisk næse") för sin hantering av brevet. Det är en form av offentlig tillrättavisning som folketinget kan utdela till ministrar.

Försenas med ett år?

Samtidigt rapporterar den danska tidningen BT att transportministern Bramsen har presenterat en alternativ lösning för hanteringen av muddermassorna. I stället för dumpning i havet ska de deponeras på själva Lynetteholm, men om så blir fallet kommer projektet att försenas med ett år.

Den ursprungliga planen är att den konstgjorda halvön kan börja bebyggas med hus 2035 och runt 2070 beräknas den nya stadsdelen stå helt färdig.

Fakta: Lynetteholm

Lynetteholm ska bli en helt ny stadsdel i Köpenhamn som byggs på jordmassor som deponeras på havsbotten.

Den 2,8 kvadratkilometer stora halvön ska rymma cirka 35 000 invånare och lika många arbetsplatser.

Tanken är att Lynetteholm tillsammans med den befintliga stadsdelen Nordhavn ska säkra Köpenhamn mot framtida stormfloder från nordost.

Ett symboliskt första spadtag togs den 17 januari i år. Från och med 2035 kan den konstgjorda halvön börja bebyggas med hus och ungefär 2070 ska den nya stadsdelen stå helt färdig.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons