Annons
Nyheter

Electrolux fabriker i gång igen

Trots coronakrisen är de flesta av Electrolux fabriker är i gång igen, i någon form, säger vd Jonas Samuelson.
I bland annat Sverige rider vitvarujätten på hemestertrenden.
Ekonomi • Publicerad 7 maj 2020
Electrolux vd Jonas Samuelson ser vissa ljusglimtar. Arkivbild.
Electrolux vd Jonas Samuelson ser vissa ljusglimtar. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Electrolux försäljning rasade med 30 procent i april, berättar företaget i samband med kvartalsrapporten där effekterna av pandemin inte syns jättemycket. Men i slutet av mars förändrades allt. I flera av medelhavsländerna och i Storbritannien var nedgången ännu större än 30 procent, medan bland annat försäljningen i Sverige klarade sig bättre.

Hemmet i fokus

Att människor sitter hemma, med dessutom grusade semesterplaner, gör att köket kommer i fokus på ett annat sätt.

Annons

– Man använder våra apparater mycket mer, säger vd Jonas Samuelson.

Den svenska marknaden har utvecklats starkt, och även några andra, till följd av att människor lägger pengarna hemma i stället för på semesterresan i större utsträckning.

– Så är det definitivt i Sverige, i andra länder är det svårare att veta, säger Samuelson.

För även om folk inte kan spendera på restauranger och nöjen, så blir väldigt många försiktiga med att konsumera överhuvudtaget när inkomsterna för många hushåll sinar, resonerar Samuelson som konstaterar att onlineförsäljningen ökat stort.

Sammantaget räknar han ändå med att april blir den sämsta månaden även om utvecklingen är väldigt svår att sia om.

Färre permitterade

I takt med att coronasmittan slog till med full kraft, framför allt i Italien som var tidigt ute och där vitvaruföretaget har flera anläggningar, drog Electrolux igen många fabriker i mars och april. Nu lättar det något och produktionen ökar på flera håll men inte alls på full fart, bland annat eftersom efterfrågan på produkterna gått ner rejält.

I Sverige var 900 anställda permitterade som mest, en gradvis nedtrappning av antalet har sedan skett. Även i Italien har produktionen försiktigt gått i gång.

– De flesta av våra fabriker är i gång, i någon form, säger Jonas Samuelson som säger att fult fokus är på säkerheten för de anställda.

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktig uppgift om omsättningen för första kvartalet i fjol.

Fakta: Bättre än väntat

Electrolux gjorde en förlust före skatt på 48 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med förlusten på 209 miljoner kronor under motsvarande period 2019.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en förlust före skatt på 182 miljoner kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Omsättningen uppgick till 26,6 miljarder kronor, jämfört med 27,4 miljarder kronor ett år tidigare. Det kan jämföras med väntade 25,9 miljarder kronor.

Källa: Electrolux, Reuters

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons