Annons
Nyheter

Minusgrader i nästan hela landet

Under helgen smög sig frosten ända ned till Ljungby i Småland.
Natten bjöd på minusgrader i nästan hela landet och hösten är sakta men säkert på väg.
Väder • Publicerad 5 september 2021
Frostnätter i stora delar av landet när hösten är i antågande. Arkivbild.
Frostnätter i stora delar av landet när hösten är i antågande. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kallast i Sverige under natten till söndag var det i den lilla nordliga lappländska byn Naimakka, minus 5,9 grader.

Det var inte så långt ifrån vad som uppmättes av SMHI:s väderstation i Hagshult Mo på småländska höglandet, minus 2,5 grader. Och bara fem mil söderut, i Ljungby, låg också temperaturen en halv grad under nollan.

Annons

Bortsett från i de sydligaste delarna av landet och längs kusterna, där havet fortfarande värmer, gjorde minusgraderna intåg i natt.

– Det som stack ut under natten till söndag var att Stockholms län och Upplandsområdet också föll ned på minussidan, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Tullinge hade minus 1,2 och Arlanda minus 1,7 grader.

En kyligare il av luft har dragit sig in över Sverige norrifrån, men de kommande dagarna tar mildare luftmassor över igen.

September är en årstid som kan variera ganska mycket, inledningen av månaden kan ha inslag av sensommar, medan slutet snarare har en släng av vinter, konstaterar Karlsson.

En sak är dock oundviklig.

– Sakta men säkert så är hösten på väg, säger han.

Fakta: Höst och vinter

Enligt SMHI:s årstidsdefinitioner råder redan meteorologisk höst i Norrlands inland. Stora delar av övriga Norrland och Sveland har hösttemperaturer.

Så här definierar SMHI höst respektive vinter:

Hösten anländer om det råder hösttemperatur 5 dygn i följd. Hösttemperatur är det då dygnsmedeltemperaturen är under 10 grader.

Den 1 augusti har satts som det tidigaste tillåtna datumet för höstens ankomst.

Senast möjliga datum för höstens ankomst är den 14 februari.

Vintern anländer om det råder vintertemperatur 5 dygn i följd. Vintertemperatur är det då dygnsmedeltemperaturen är 0 grader eller lägre.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons