Annons
Nyheter

Misstänkt cyberangrepp mot a-kassa

En a-kassa har utsatts för en misstänkt cybersäkerhetsrelaterad incident, uppger serviceorganisationen Sveriges a-kassor.
Vilken a-kassa det rör sig om eller exakt vad som har hänt vill man inte berätta.
Brott • Publicerad 1 december 2022
Tomas Eriksson, kanslichef vid Sveriges a-kassor. Arkivbild.
Tomas Eriksson, kanslichef vid Sveriges a-kassor. Arkivbild.Foto: Michael Steinberg/TT

– Vi kan inte säga vilken a-kassa det är. Själva incidenten är koncentrerad till den, men än så länge är ingen verksamhet påverkad, säger Tomas Eriksson, kanslichef vid Sveriges a-kassor, till TT.

Huruvida några känsliga uppgifter läckt ut kan han inte svara på.

Annons

– Det är det man tittar på nu. Vad som har, eller kan ha, hänt, säger Eriksson.

En krisplan har aktiverats och händelsen utreds tillsammans med driftleverantörer och andra experter, för att minimera risken för eventuell konsekvenser.

– Nu tittar man på vad man behöver göra framåt för att reparera det som man ser spår av, som inte ska finnas i miljön, säger Tomas Eriksson.

Det kan dröja en eller flera dagar innan utredningen kommit fram till ett resultat, säger Tomas Eriksson. Mer exakt än så går det inte att vara än.

Han säger att incidenten inte rör något som har skett i den utsatta a-kassans interna it-miljö, utan den gemensamma mellan a-kassorna.

– Vi jobbar kontinuerligt med helt normal säkerhetsverksamhet, precis som alla andra behöver göra som bedriver den här typen av verksamhet.

Sveriges a-kassor har lämnat en redovisning till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt gjort en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons