Annons
Nyheter

Näten dras åt kring krigsförbrytare i Darfur

De ansvariga för krigsbrotten i regionen Darfur kan ha kommit ett steg närmare att sona sina brott sedan en milisledare gett upp.
Konflikten i Darfur i västra Sudan krävde minst 200 000 dödsoffer och tvingade 2,5 miljoner från sina hem.
Sudan • Publicerad 9 juni 2020
ICC:s dåvarande åklagare Luis Moreno-Ocampo utfärdade en efterlysning för Ali Kushayb den 27 februari 2007. Arkivbild.
ICC:s dåvarande åklagare Luis Moreno-Ocampo utfärdade en efterlysning för Ali Kushayb den 27 februari 2007. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT
Sudans förre president Omar al-Bashir vid en rättegång i Sudan. Arkivbild.
Sudans förre president Omar al-Bashir vid en rättegång i Sudan. Arkivbild.Foto: AP/TT

Internationella brottmålsdomstolen ICC meddelade på tisdagen att den misstänkte krigsförbrytaren Ali Kushayb överlämnat sig frivilligt. Kushayb är nu i ICC:s förvar, sedan han givit upp och gripits i Centralafrikanska republiken.

Åklagare inom ICC anser att Kushayb var ledare för den fruktade milisen Janjawid, som var trogen den dåvarande regimen i Khartum och som härjade i Darfur.

Annons

Redan i slutet av februari 2007 utfärdades en internationell arresteringsorder, där han anklagas för mord, våldtäkt och plundring i Darfur åren 2003 och 2004.

"Ali Kushayb är i fängsligt förvar hos ICC sedan han överlämnat sig frivilligt i Centralafrikanska republiken. Han har efterlysts av ICC sedan 27 april 2007", bekräftade domstolen i ett uttalande.

Regeringskällor i Centralafrikanska republiken säger att han överlämnade sig i staden Birao i norra delen av landet, och att han därefter flögs till ICC i Haag i Nederländerna.

Kushaybs öde kan ha förseglats sedan Sudans övergångsstyre i Khartum i februari meddelade att man är beredd att överlämna den tidigare enväldige presidenten Omar al-Bashir till domstolen. al-Bashir avsattes efter månader av folkliga protester i fjol, och avtjänar för närvarande ett tvåårigt straff för korruption i Sudan.

ICC har efterlyst al-Bashir för krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord. Den despotiske ledaren tog makten i Sudan vid en kupp 1989.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons