Annons
Nyheter

Mladic får livstid för folkmord

FN-tribunalen i Haag fäller Ratko Mladic på tio av elva åtalspunkter, bland annat folkmord och brott mot mänskligheten. Han döms till livstids fängelse.
Europa • Publicerad 22 november 2017
Ratko Mladic.
Ratko Mladic.

I egenskap av befälhavare över de bosnienserbiska styrkorna spelade Ratko Mladic en avgörande roll i folkmordet i Srebrenica, enligt FN-tribunalen i Haag.

"Bosniens slaktare" bidrog genom sitt agerande "betydligt" till att brotten folkmord, förföljelse, utrotning, mord och omänsklig behandling genom tvångsförflyttningar begicks i och omkring Srebrenica. Det slår domaren Alphons Orie fast.

Annons

Avsikten ska ha varit att eliminera bosnienmuslimer från Srebrenica.

Alphons Orie konstaterar att de bosnienserbiska styrkorna systematiskt sorterade ut bosnienmuslimska män i stridbar ålder, vissa så unga som 12 år och andra upp till 60 år. De andra, som transporterades iväg, intalades att männen skulle komma efter senare.

– De kom aldrig, säger Alphons Orie, och tillägger att "flera tusen" män och pojkar systematiskt mördades.

Ratko Mladic beordrade personligen bombningar och beskjutning av Sarajevo, slår domaren fast. Mladic beslutade även att skära av leveranserna av förnödenheter till Sarajevo för att tvinga befolkningen att ta sig ut ur staden vilket innebar att de utsattes för beskjutning, tillägger domaren.

Rättegången har beskrivits som en av de absolut viktigaste i domstolens historia – Mladic betraktas som den som regisserade stora delar av den etniska rensningen i Bosnien.

Folkmordet i Srebrenica, då runt 8 000 muslimer kallblodigt dödades, sticker ut. Men Mladic anklagas även för att ha spelat en ledande roll i belägringen av Sarajevo då omkring 10 000 människor beräknas ha dödats.

Domen markerar även slutet på den historiska Haag-domstolens verksamhet, som upprättades 1993. Vid årsskiftet stänger Internationella brottmålsdomstolen för före detta Jugoslavien (ICTY). Totalt har 161 personer åtalats för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord i det forna Jugoslavien mellan 1991 och 2001.

Ratko Mladic anländer till FN:s krigsförbrytartribunal för det forna Jugoslavien.
Ratko Mladic anländer till FN:s krigsförbrytartribunal för det forna Jugoslavien.Foto: Peter Dejong

KB/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons