Annons
Nyheter

Mobiler på Sis-hem ska utredas – kan förbjudas

Unga på Sis-hem ska inte kunna använda internet för att avvika, få tag på droger eller ha andra destruktiva kontakter. Det anser regeringen som nu ger en utredare uppdraget att se över om mobil- och internetanvändning ska förbjudas eller begränsas.
Samhälle • Publicerad 7 april 2022
Regeringen tillsätter en utredning om användningen av mobiler och internet på Sis-hem. Arkivbild.
Regeringen tillsätter en utredning om användningen av mobiler och internet på Sis-hem. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Dagens regelverk medger att Statens institutionsstyrelse (Sis) under vissa förutsättningar begränsar användningen av mobiltelefoner och internet för ungdomar. Regelverket har dock ifrågasatts eftersom det uppfattas som svårtillämpat, och eftersom beslut högst får gälla i 14 dagar.

"Det är orimligt att ungdomar som placerats på SiS har kunnat använda mobiltelefoner för att planera fritagningar, köpa narkotika eller utnyttjas sexuellt. Det här handlar om ungdomar som behöver bryta med tidigare destruktiva relationer, då måste det också finnas ett anpassat regelverk för det", säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Annons

Utredningen ska nu bland annat analysera och ta ställning till om Sis befogenheter kring att begränsa användningen av mobiler och internet, samt att ta emot besök, fungerar bra eller om de behöver förändras.

Ämnesrådet och juristen Charlotte Lönnheim har utsetts till utredare. Utredningen ska vara klar senast den 18 maj 2023.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons