Annons
Nyheter

Moderaterna tar väljare från Centern

Politik • Publicerad 15 december 2020
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har anledning att vara nöjd med opinionsmätningen. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har anledning att vara nöjd med opinionsmätningen. Arkivbild.Foto: Jessica Gow

Moderaterna ökar sitt väljarstöd från 21 till 23 procent i den senaste mätningen från Dagens Nyheter/Ipsos. Partiet befäster därmed positionen som näst största parti, och har 3 procentenheter upp till Socialdemokraterna och lika många ner till Sverigedemokraterna.

Det enda statistiskt säkerställda tappet noteras för Centerpartiet, som går från 9 till 7 procent efter att skandalen runt partitoppen Fredrick Federley briserat. Men tappet kan också bero på andra saker.

Annons

– Det normala när partier skakas av skandaler är att de väljare som lämnar går till kategorin osäkra. Så har inte skett här. Merparten av väljartappet har gått till Socialdemokraterna och Moderaterna. Av det skälet är nog historien kring Federley inte huvudorsaken till Centerns förluster, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till DN.

Miljöpartiet ökar 1 procentenhet i mätningen och är med det jämnstort med Kristdemokraterna.

Fakta: Ipsos decemberundersökning

Förra månadens mätning inom parentes.

S: 26 procent (26)

M: 23 procent (21)

SD: 20 procent (20)

V: 11 procent (11)

C: 7 procent (9)

KD: 5 procent (5)

MP: 5 procent (4)

L: 3 procent (3)

Ipsos har under perioden 1–13 december intervjuat 1 531 röstberättigade väljare. Utifrån ett slumpmässigt urval gjordes 305 intervjuer via telefon och 379 via sms. 847 intervjuer gjordes med personer från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Andelen osäkra var 15 procent. Frågan som ställdes var: ”Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?”

Källa: Dagens Nyheter/Ipsos

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons