Annons
Nyheter

Moldavien anklagar Ryssland för kupplaner

Moldaviens president Maia Sandu anklagar Ryssland för en långt gången plan att störta landets EU-vänliga regering. Enligt Sandu skulle civilt klädda sabotörer attackera myndighetsbyggnader och ta gisslan.
Moldavien • Publicerad 13 februari 2023
President Maia Sandu säger att Rysslands försök att störta Moldaviens regeringen "inte kommer att lyckas". Arkivbild.
President Maia Sandu säger att Rysslands försök att störta Moldaviens regeringen "inte kommer att lyckas". Arkivbild.Foto: Aurel Obreja/AP/TT

Läget i Moldavien är oroligt. Undantagstillstånd råder med anledning av Rysslands anfallskrig i grannlandet Ukraina. Och nyligen varnade den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj för att Moldavien står "näst på tur" i Moskvas krigsplaner.

Uppgifterna bekräftades av Moldaviens underrättelsetjänst.

Annons

Nu avslöjar president Maia Sandu vid en pressträff mer om hur Rysslands underrättelsetjänst tänkt krossa det moldaviska styret – som drömmer om en framtid som EU-medlem.

"Våldsamma aktioner"

Infiltratörer med militär bakgrund skulle skickas in i Moldavien för att "utföra våldsamma aktioner, attackera statliga institutioner och även ta gisslan", säger Sandu på en pressträff.

Också kriminella organisationer och "protester av den så kallade oppositionen" fanns med i planerna.

Syftet ska ha varit att störta "den konstitutionella ordningen" och "den legitima makten" i huvudstaden Chisinau, för att "avbryta den europeiska integrationsprocessen" – i praktiken ge ledningen i Moskva kontroll över landet.

– Kremls försök att göra våld på vårt land kommer inte att lyckas, säger Sandu.

Ny premiärminister

Presidenten försäkrar att myndigheterna nu gör allt för att kontrollera situationen. Hon uppmanar parlamentet att förse underrättelsetjänst och åklagare med de verktyg som krävs för att garantera "landets nationella säkerhet".

Maia Sandu höll pressträffen efter att hon i fredags nominerat Dorin Recean som ny premiärminister efter avgående Natalia Gavrilita.

Ryssland möjliggör sedan många år ett utbrytarstyre i regionen Transnistrien i östra Moldavien.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons