Annons
Nyheter

MP vill pröva kortare arbetstid i vården

Miljöpartiet tänker driva krav på en halv miljard till en hållbarhetspott för vården i förhandlingarna om nästa års budget. Bättre arbetsmiljö och försök med kortare arbetstid ska uppmuntras.
Vård • Publicerad 9 juni 2020
Isabella Lövin (MP), miljö- och klimatminister och Miljöpartiets kvinnliga språkrör. Arkivbild.
Isabella Lövin (MP), miljö- och klimatminister och Miljöpartiets kvinnliga språkrör. Arkivbild.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

– Det behövs en morot för att regioner och kommuner ska kunna sätta sig ner och tänka efter om man kan ha mer hållbara arbetstidsmodeller och arbetsmiljö, säger Isabella Lövin, språkrör för MP och vice statsminister.

Hon säger att coronakrisen har visat på sårbarheter och brister i arbetslivet som gör att inte minst personal inom vården och äldreomsorgen riskerar att köra slut på sig, och att så kan det inte fortgå.

Annons

En del av lösningen, för att få män och kvinnor att arbeta kvar i vården och fler att söka jobb där, är att minska pressen och stressen, enligt Lövin.

Hon pekar på försök i Umeå, Mölndal och Uppsala som hon anser ger mersmak. Det på Akademiska sjukhuset i Uppsala handlar om att korta arbetstiden utifrån hur mycket en person arbetar kvällar, nätter och helger. Det ger mer plats för återhämtning.

Mp föreslår att en halv miljard kronor, fördelat på tre år, ska avdelas för projekt som fack och arbetsgivare på ett sjukhus eller äldreboende kan söka pengar för att genomföra.

Partiet vill också förlänga miljardprojektet för fler fasta anställningar i äldreomsorgen i kombination med utbildning till undersköterska som regeringen nyligen lanserade. MP vill att det fortsätter bortom 2021.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons