Annons

MSB: Hyresgäster jagar på om skyddsrum

Intresset för information om skyddsrum har ökat under kriget i Ukraina. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vittnar nu om att hyresgäster ställer krav på fastighetsägare att rusta upp skyddsrummen – men MSB pekar på att Sverige inte har höjd beredskap.
Ukrainakriget • Publicerad 4 mars 2022
Ett skyddsrum i en källare i ett flerfamiljshus i Lund.
Ett skyddsrum i en källare i ett flerfamiljshus i Lund.Foto: Johan Nilsson/TT

Rysslands invasion av Ukraina som är inne på sin andra vecka har satt fokus på frågan om Sveriges krisberedskap. MSB uppgav tidigare i veckan att man sett ett ökat intresse för hur det står till med svenska skyddsrum och var de finns.

Nu vittnar myndigheten om att många fastighetsägare hört av sig den senaste veckan eftersom hyresgäster kräver att skyddsrum städas ur eller rustas upp för användning.

Vid krig eller konflikter

Annons

– Det är några fastighetsägare som har börjat rensa ur skyddsrummen för att ställa i ordning dem, men det är något man gör först när regeringen beordrat höjd beredskap, säger Anders Johannesson vid enheten för befolkningsskydd på MSB och fortsätter:

– Sedan har också hyresgäster och människor runt om jagat på fastighetsägare; "nu får ni väl sätta fart och göra något, här saknas det en skylt", trots att vi inte har höjd beredskap och att vi inte ska göra någonting med skyddsrummen ännu.

Den höjda beredskapen är något regeringen kan besluta om vid krig eller konflikter i vårt närområde för att stärka Sveriges möjligheter att försvara sig.

Fastighetsägarnas ansvar

Fastighetsägare är ansvariga för att underhålla och utrusta skyddsrummen. Så på ett sätt är det bra att det blir lite fart på dem, men än är det inte dags, säger Johannesson. Han betonar att vi än så länge kan ta det lugnt i skyddsrumsfrågan.

– Ibland kan det kännas lite som att ju mer vi informerar desto mer oroliga blir människor, men all information vi sprider är för att man ska ha lite mer kunskap den dagen vi behöver använda dem. Men än så länge är vi inte i krig och än så länge har inte regeringen höjt beredskapen och därför är vi inte i det läget att några skyddsrum ska ställas i ordning, säger Anders Johannesson.

Fakta: 65 000 skyddsrum

Det finns i Sverige i dag cirka 65 000 skyddsrum med plats för sju miljoner individer.

Tillsammans med grannländerna Finland och Norge samt Schweiz har Sverige ett unikt stort bestånd av skyddsrum.

Skyddsrum har funnits sedan 1940-talet, men under de senaste 20 åren har endast ett fåtal nya skyddsrum byggts.

Skyddsrummen är vanligen del av källare i fastigheter.

MSB beslutar om behov av skyddsrum samt inom vilka områden i kommunerna som skyddsrummen ska vara ligga.

Det är fastighetsägaren som ansvarar för underhåll och utrustning.

Under 1980- och 1990-talen fanns i Sverige en särskild hemskyddsorganisation med uppgift att informera allmänheten om vistelse i och praktiskt handhavande av skyddsrum.

Källa: Regeringens utredningsdirektiv 2021:30

Fakta: 65 000 skyddsrum

Var närmaste skyddsrum finns framgår av MSB:s skyddsrumskarta.

Alla hus där det finns skyddsrum ska vara märkta med skyddsrumsskylt på fasaden.

Ägaren av en fastighet äger och underhåller också skyddsrummet.

Byggnadens ägare eller dess representant är ansvarig för att under höjd beredskap se till att skyddsrummet är tillgängligt. De som befinner sig på plats ställer i ordning skyddsrummet enligt den instruktion som finns i skyddsrummet.

I ett iordningställt skyddsrum ska det finnas vatten upptappat på kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter.

Källa: MSB

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons