Annons
Nyheter

Munskydd på vid möte i öst

Efter tre månader utan toppmöten försöker ledarna från Tjeckien, Slovakien, Polen och Ungern att hitta tillbaka till det normala.
Munskydd på gällde vid Visegrád-fyrans torsdagsträff på slottet i Lednice.
EU • Publicerad 11 juni 2020
Tjeckiens premiärminister Andrej Babis (med blått munskydd) tar emot Ungerns Viktor Orbán (i svart) vid torsdagens toppmöte i Lednice.
Tjeckiens premiärminister Andrej Babis (med blått munskydd) tar emot Ungerns Viktor Orbán (i svart) vid torsdagens toppmöte i Lednice.Foto: Petr David Josek/AP/TT

När EU:s stats- och regeringschefer samlas till toppmöte igen på midsommarafton sker det ännu en gång via webben. Inom EU har inga direkta ministermöten hållits sedan mitten av mars på grund av coronasituationen – och så väntas det också fortsätta ända in i juli.

Tjeckien, Slovakien, Polen och Ungern tycker ändå att det är dags att börja mötas nu igen. Iförda varsitt munskydd träffades tjeckiske Andrej Babis, slovakiske Igor Matovic, polske Mateusz Morawiecki och ungerske Viktor Orbán i Lednice i sydöstra Tjeckien under torsdagen.

Annons

Huvudtema var framför allt nästa veckas EU-möte och det förslag till coronastöd och ny långtidsbudget som ledarna då ska diskutera.

Kritik mot de rika

Både Tjeckien och Ungern är skeptiska till EU-kommissionens förslag, dels när det gäller vilka länder som ska få ta emot det mesta av stödet, dels att pengarna ska lånas upp gemensamt.

Efter torsdagens träff ger ändå ungerske Orbán försiktigt tummen upp.

– Desperata tider kräver desperata åtgärder. Vi kan acceptera det. Vi ser positivt på det – men många förändringar krävs, säger Orbán enligt nyhetsbyrån Reuters.

Polske kollegan Morawiecki anser i sin tur att EU:s rikaste länder nu bör betala mer till EU:s budget och markerar tydligt mot Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike och deras krav på bibehållna rabatter på EU-avgiften.

– Det borde inte finnas några rabatter i EU-budgeten för de rikare länderna, säger Morawiecki enligt Reuters.

Brev till Johansson

De fyra länderna samlar sig som Visegrád-gruppen, efter den gränsstad där områdets ledare höll ett omtalat toppmöte redan på medeltiden. Inom EU har de under de senaste åren mest varit omtalade för sitt envisa motstånd mot EU-kommissionens förslag om att fördela asylsökande mellan medlemsländerna.

Motståndet lever vidare. Så sent som i förra veckan skickade de fyra ett gemensamt brev till EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson inför den nya "pakt" om asyl och migration som hon väntas presentera under sommaren.

"Vi har allvarliga förbehåll kring obligatoriskt omfördelande av asylsökande och migranter, hur det än görs", heter det i brevet enligt nyhetssajten Euractiv.

Fakta: Visegrád-länderna

Visegrád-gruppen är ett löst sammanhängande samarbete mellan EU-länderna Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern. Tillsammans har länderna 63 miljoner invånare och en sammanlagd BNP som inom EU bara överträffas av Tyskland, Frankrike och Italien.

Gruppen startades i december 1991 med ett toppmöte mellan ländernas dåvarande ledare i staden Visegrád vid Donau i norra Ungern. Gruppen fick därmed även en historisk koppling då ett möte mellan regionens kungar – Johan den blinde av Böhmen, Karl I Robert av Ungern och Kasimir III av Polen – hölls på samma ställe år 1337.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons