Annons
Nyheter

Musk: Blockerar inte ryska nyhetsmedier

Det globala bredbandssystemet Starlink kommer inte att blockera ryska nyhetsmedier, meddelar chefen för amerikanska Space X, Elon Musk.
Ukraina • Publicerad 5 mars 2022
Elon Musk. Arkivbild.
Elon Musk. Arkivbild.Foto: Patrick Pleul/AP/TT

"Vissa regeringar (inte Ukrainas) vill att Starlink blockerar ryska nyhetskällor. Vi gör det inte, såvitt vi inte hotas till livet", twittrar Musk och tillägger:

"Ber om ursäkt för att jag är fundamentalist när det gäller yttrandefrihet".

Annons

Ryska statskontrollerade medier har hamnat i skottgluggen när västländer och deras allierade försöker stoppa rysk desinformation om kriget i Ukraina. Den av ryska staten ägda kanalen RT (tidigare Russia Today) och Sputnik har stängts ner inom EU. Amerikanska Facebook och Twitter har vidtagit liknande åtgärder.

Starlink aktiverades i Ukraina i förra veckan sedan landets digitaliseringsminister Mychailo Fedorov vädjat till Musk om hjälp med internetuppkoppling.

Sedan det ryska greppet hårdnat om fria medier har allt fler lämnat landet. Bland de senaste i raden är italienska tv-kanalen RAI.

"Efter godkännandet av lagen som ger hårda straff för att publicera information om kriget som myndigheterna anser vara falsk, ställer RAI i dag in all journalistisk verksamhet av sina egna reportrar och korrespondenter i Ryska federationen", skriver kanalen.

President Vladimir Putin skrev på fredagen under medielagen som kan ge 15 års fängelse för "falska" nyheter om rysk militär.

Brittiska BBC, kanadensiska CBC samt amerikanska Bloomberg och CNN har redan dragit sig ur, liksom svenska SVT.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons