GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Myndighet larmar: Risk för dödliga takras

Olyckor • Publicerad 29 juli 2021
Olyckor med takras kommer sannolikt att ske om inget görs, varnar Statens haverikommission. Arkivbild.
Olyckor med takras kommer sannolikt att ske om inget görs, varnar Statens haverikommission. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

I mars 2020 rasade taket på Tarfalahallen i Kiruna in. Takkonstruktionen var instabil och det fanns brister i monteringen, slår Statens haverikommission fast.

Myndigheten har hittat byggnader med liknande tak i 51 kommuner. Nu vädjar man till regeringen och Boverket om krafttag och skärpt lagstiftning för att förebygga nya olyckor.

"Haverikommissionen anser att det finns systembrister i den svenska plan- och byggprocessen som medför att framtida byggnadsras sannolikt kommer att inträffa. Risken för att människor kan omkomma eller skadas är betydande. Kontrollsystemet i Sverige är avsevärt mindre robust än i våra grannländer", skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

"Det är inte acceptabelt att konstruktionen av byggnader avsedda för allmänheten inte kontrolleras av oberoende aktörer", säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Statens haverikommission.

Takraset vid Tarfalahallen orsakade inga personskador. Två personer som befann sig i byggnaden klarade sig oskadda.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.