Annons
Nyheter

Något dämpade inflationsförväntningar

Inflationsförväntningarna dämpas något, visar en enkät från Kantar Prospera, gjord på uppdrag av Riksbanken.
Enkäten gjordes innan tisdagens oväntat höga inflationstal för augusti.
Ekonomi • Publicerad 15 september 2021
Inflationsförväntningar dämpas något. Arkivbild
Inflationsförväntningar dämpas något. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

På ett års sikt ligger förväntningarna på KPI-inflationen på 1,8 procent, vilket kan jämföras med 1,9 procent i motsvarande mätning i juni.

På två års sikt sjunker inflationsförväntningarna också till 1,8 procent, från 1,9 procent. Och på fem års sikt sjunker inflationsförväntningarna till 1,9 procent, mot tidigare 2,0 procent.

Annons

Förväntningarna när det gäller KPIF-inflationen – som är den Riksbanken siktar på med sitt inflationsmål på 2 procent – ligger stabil på 1,8 procent på både ett och två års sikt och på 1,9 procent på fem års sikt.

Reporäntan förväntas vara oförändrad på tre månaders sikt, men antas därefter höjas till 0,1 procent på ett års sikt, 0,3 procent på två års sikt och 0,9 procent på fem års sikt.

BNP-tillväxten väntas bli 3,3 procent på ett års sikt, mot tidigare 3,1 procent. På två och fem års sikt ligger tillväxtprognoserna stabila på 2,8 respektive 2,4 procent, enligt enkäten.

I mätningen har 180 företrädare för arbetsmarknadens parter, inköpschefer och marknadsaktörer tillfrågats under perioden 30 augusti-13 september.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons